Nederlandse filmmaker doodgeslagen in drugswijk op Mallorca "voor 700 euro"

De Nederlandse filmmonteur Wouter van Luijn is doodgeslagen in de beruchte drugsbuurt Son Banya op Mallorca. Van Luijn was in de nacht van donderdag op vrijdag naar de wijk vertrokken, vermoedelijk om cocaïne te kopen. Of het gaat om moord of doodslag wordt nog onderzocht, al behandelt de politie de dood wel als een moordzaak.

Son Banya ligt op een klein halfuur rijden van de hoofdstad van het eiland. Het is een notoire drugsbuurt, volgens sommigen zelfs een "drugssupermarkt" voor de lokale bevolking, naast de luchthaven. Toeristen zouden andere plekken hebben om aan drugs te komen, want om in Son Banya te komen "moet je iemand kennen". Op Mallorca zijn ze verbijsterd over de dood. Als toeristisch eiland worden er zelden toeristen vermoord.

700 euro

Van Luijn was samen met zijn vader op vakantie op Mallorca. In de nacht van donderdag op vrijdag zou hij samen met een of meerdere lokale mensen, om te tolken, met de auto naar Son Banya vertrokken zijn. Volgens de lokale nieuwssite Ultima Hora liep de ontmoeting met een drugsverkoper uit de hand toen Van Luijn zijn portemonnee met daarin 700 euro liet zien. Hij werd meerdere keren geslagen, en stortte in elkaar. 

Om vijf uur 's ochtends bracht een man hem naar het ziekenhuis, waar Van Luijn overleed. Of dit een van de mannen is die samen met Van Luijn naar de wijk reden of iemand die hem aan de kant van de weg vond, is nog onduidelijk. De man werd aangehouden omdat hij tegenstrijdige verklaringen aflegde. De politie zoekt nu nog naar meerdere verdachten. Uit de autopsie bleek dat Van Luijn een aneurysma, een verwijde ader, in zijn hersenen had. De klappen zouden het aneurysma hebben doen springen. 

Van Luijn monteerde verschillende Nederlandse films, zoals Aanmodderfakker en Wolf. Voor die laatste kreeg hij een nominatie voor het Gouden Kalf, de grootste filmprijs in Nederland. 

Vaarwel, Son Banya?

De dood van Van Luijn kan het einde betekenen voor Son Banya. Al jaren zijn er plannen om de buurt op te ruimen of zelfs helemaal met de grond gelijk te maken, maar tot nu toe werden ze niet uitgevoerd. Mallorca, als toeristisch eiland, is niet opgezet met de negatieve publiciteit die Son Banya nu krijgt. 

Meest gelezen