AFP or licensors

Obama in Kenia: “Corruptie en etnische spanningen moeten verdwijnen”

Voormalig Amerikaans president Barack Obama is op bezoek in Kenia om het project van zijn halfzus te openen. Tijdens zijn openingsspeech drong Obama er bij de Keniaanse leiders op aan om de corruptie te stoppen en etnische spanningen in het land aan te pakken. Na zijn tweedaags bezoek aan Kenia vertrekt Obama naar Zuid-Afrika om een viering ter ere van Nelson Mandela bij te wonen. Het is de eerste keer dat hij terugkeert naar Afrika sinds hij president af is. 

In Kogelo, het geboortedorp van Obama’s Keniaanse vader in het westen van het land opende de voormalige president een educatief centrum van zijn halfzus Auma Obama. Het centrum gaat jongeren educatieve en economische kansen bieden zodat zij op hun beurt hun gemeenschap vooruit kunnen helpen.

Tijdens die opening prees Obama de toenadering tussen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en oppositieleider Raila Odinga, maar hij zei ook dat ze meer moesten doen om de kloof te dichten tussen de 40 verschillende etnische groepen in Kenia.

"Het betekent dat verschillende etniciteiten elkaar niet langer als vijanden of rivalen te zien, maar als bondgenoten. Het betekent dat de diversiteit van stammen niet langer als een zwakte wordt gezien, maar als een kracht", zei Obama in zijn speech.

AFP or licensors

Obama had tijdens zijn tweedaags bezoek aan Kenia ook een ontmoeting met president Kenyatta, met oppositieleider Odinga en met andere topfunctionarissen. 

Het was Obama's vierde bezoek aan Kenia. Ondertussen is de voormalige president al op weg naar Zuid-Afrika, daar zal hij de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa (ANC) ontmoeten. Obama gaat in Johannesburg ook spreken op een viering ter ere van wijlen Nelson Mandela die honderd jaar geleden geboren werd. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen