Ruim 300.000 minder aangiftes via Tax-on-web

Er zijn dit jaar ruim 300.000 belastingaangiftes minder ingediend via Tax-on-web dan vorig jaar. Om 2 uur vannacht stond de teller op de website op exact 2.313.564 aangiftes. De deadline voor de elektronische aangiftes verstreek om middernacht. Aangiftes via een boekhouder kunnen nog tot 25 oktober.

Het was langer duidelijk dat het aantal online aangiftes lager ging uitvallen dan vorig jaar, toen er meer dan 2,6 miljoen aangiftes waren vlak na het verlopen van de deadline. "Dat komt omdat er steeds meer voorstellen van vereenvoudigde aangifte door de overheid op papier worden verstuurd." zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. 

"In dat voorstel zetten we  alles wat we over de belastingplichtige weten en als hij daarmee akkoord gaat, kan hij dat voorstel bevestigen en hoeft hij verder niets meer te doen.  Er is in dat geval geen digitale aangifte meer."

"Dit jaar zijn er 825.000 voorstellen van vereenvoudigde aangifte meer  verstuurd dan vorig jaar.", zegt  Adyns  " Tot vorig jaar hadden er 495.000 mensen die nu een voorstel vereenvoudigde aangifte hebben gekregen nog tax-on-web gebruikt. We verwachten dat een groot deel daarvan die vereenvoudigde aangifte aanvaardt en dus geen online aangifte meer doet."

De papieren aangiften zullen dit jaar slechts goed zijn voor 10 procent van het totaal. De FOD financiën verwacht dat het er eind oktober ongeveer 700.000 zullen zijn. Adyns noemt dit een succes.

Technische problemen snel opgelost

Normaal gezien liep de deadline afgelopen donderdagavond af. Maar donderdag was Tax-on-web, net als andere onlinediensten van de federale overheid, lange tijd niet beschikbaar. De oorzaak lag bij een kabelbreuk binnen de gebouwen van de FOD Financiën. Door de technische problemen besliste minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de termijn voor het indienen van de online belastingaangifte met drie dagen te verlengen.  "De problemen waren donderdag rond 17:30 uur al van de baan en in het weekend zijn er geen technische problemen meer geweest", zegt Adyns. "Op die donderdag zijn er nog  45.000 aangiften binnengekomen."

Via een boekhouder kan de online aangifte nog ingediend worden tot en met 25 oktober. De papieren aangiftes moesten ten laatste op 29 juni ingediend worden.

Meest gelezen