Videospeler inladen...

Amateurbeelden: toeristenboot op Hawaï getroffen door lava

Op Hawaï zijn maandag 23 mensen gewond geraakt toen hun tourboot geraakt werd door stenen tijdens een vulkaanuitbarsting, een "vulkanische bom". Vier mensen, onder wie een vrouw van in de twintig met een gebroken dijbeen, moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. De anderen werden verzorgd in een lokaal medisch centrum of door de brandweer.

De toeristen waren op weg met Lava Ocean Tours. Dat bedrijf biedt boottochten aan om te bezichtigen hoe lava van de Kilauea, die al 35 jaar permanent actief is, de oceaan instroomt. Sinds mei is de activiteit van de vulkaan in intensiviteit toegenomen.

"Op een gegeven moment kwam lava in contact met het waten en vlogen er stukken steen de lucht in.  Enkele van die "vulkanische bommen" belandden op de boot en sloegen een gat in het dak. 23 mensen raakten gewond", meldde de civiele bescherming.

De kapitein van de boot werd volledig verrast. Hij voer op zo'n 250 meter van de lava toen het schip werd geraakt. De explosie zelf heeft hij niet gezien. "Het gebeurde achter ons", vertelt hij aan het persbureau AP. "Toen we bezig waren aan de terugweg, waren er opeens knallen overal om ons heen."

De Hawaïaanse overheid waarschuwt al langer om niet te dicht bij de lava te komen omdat er giftige gaswolken kunnen ontstaan. Maar sommige touroperators slaan die waarschuwingen in de wind.

Videospeler inladen...

Meest gelezen