"Russische trollen actief in België en Nederland"

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse krant NRC naar ruim 200.000 tweets die verstuurd zijn door het beruchte Russische "Internet Research Agency", de "trollenfabriek" die genoemd wordt in het onderzoek naar de Russiche inmenging in de campagne voor de presidentsverkiezingen in de VS.

"Trollen" zijn internetgebruikers die vaak onder een valse naam berichten plaatsen om nieuws te manipuleren en verdeeldheid te zaaien. In het onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen kwamen de schijnwerpers te staan op het "Internet Research Agency", een "trollenfabriek" in Sint-Petersburg. Hoewel Twitter de accounts en al hun tweets verwijderd heeft, wist NRC door twee archieven van tweets te combineren toch een deel van de activiteit van de Russische trollen te reconstrueren.

Het begint allemaal met de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel. Dat is volgens NRC het eerste moment waarop de trollen in groten getale in het Nederlands actief worden. Zinnetjes in het Nederlands op Twitter worden gekopieerd, inclusief taalfouten, en bijna steeds wordt het Nederlandse origineel bijgewerkt met nieuwe islamkritische hashtags, zoals #IslamKills.

De Russische trollen mengden zich in de maanden na de aanslagen in de "culture wars" in Nederland door talloze berichten te retweeten over een door "islamisering" bedreigde cultuur, klinkt het in de krant. Ze spraken hun steun uit voor de PVV van Geert Wilders en riepen meerdere keren op om op de PVV te stemmen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Nederland. Ook racistische tweets werden niet geschuwd.

In 2016 en 2017 hebben de Russische trollen minstens 940 Nederlandstalige tweets verstuurd, schrijft NRC. Voorbeelden van Russische inmenging in de publieke opinie in Nederland en België waren tot nu toe schaars.

Meest gelezen