Videospeler inladen...

Trump en Poetin hebben "geslaagd en nuttig gesprek" gehad

Zoals verwacht heeft de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin weinig nieuws opgeleverd. Beide presidenten willen de dialoog voortzetten en beter samenwerken, zeiden ze. "Onze relatie was nooit slechter dan nu, maar dat is vier uur geleden veranderd", zei Trump na afloop van het gesprek. Dialoog en samenwerking is beter dan rivaliteit, niet alleen voor onze beide landen, maar ook voor de hele wereld, zei Trump nog. Ook Poetin bood samenwerking aan tegen terreur, in Syrië, en om het nucleaire evenwicht te herstellen.

De Russische president Poetin sprak als eerste op de persconferentie. Hij noemde het gesprek open en zakelijk, nuttig en succesvol. De tijden zijn helemaal veranderd, zei Poetin, de Koude Oorlog is voorbij. De relatie tussen onze beide landen is moeilijk geweest, maar we willen daar verandering in brengen. Ook Trump wil werken aan een betere relatie, "in het belang van onze beide landen, maar ook van de hele wereld".

Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen

Er lagen verschillende onderwerpen op tafel: de strijd in Syrië, de nucleaire deal met Iran, het internationale terrorisme, verlenging van nucleaire akkoorden, enzovoort. Maar Trump had vooraf gezegd dat hij de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou aankaarten. Poetin bleef bij zijn standpunt dat Rusland zich nooit met die verkiezingen bemoeid heeft.  En hij bood aan om samen te werken in het onderzoek daarnaar.

Trump van zijn kant zei dat hij die kwestie uitvoerig had besproken met Poetin, maar dat hij hem niet met de vinger wijst. Hij herhaalde nogmaals dat zijn campagneteam nooit met Rusland samengewerkt heeft, hij zag niet in waarom Rusland zich zou willen bemoeien met de Amerikaanse presidentsverkiezingen en hij noemde het onderzoek dat het FBI daarnaar voert een ramp. "We hebben een fantastische campagne gevoerd", zei Trump, "en daarom ben ik tot president gekozen." Verschillende journalisten stelden vragen over dit onderwerp, waarop Trump op de hem eigen manier nog een eind doorging.

Balliauw: "Poetin heeft geen kritiek gekregen"

Videospeler inladen...

Oekraïne en de Krim

Of er ook gesproken was over de oorlog in Oost-Oekraïne en de aanhechting van de Krim door Rusland, wilde een journalist nog weten van de Russische president Poetin. Maar die antwoordde kort dat de kwestie van de Krim voor Rusland afgehandeld is met het referendum dat daar is gehouden over aanhechting bij Rusland. 

Op het einde van de persconferentie gaf Poetin Trump nog een officiële wedstrijdbal van het pas afgelopen WK voetbal cadeau. Trump had tot twee keer toe zijn bewondering uitgesproken over hoe goed dat georganiseerd was. Hij had zowel de halve finales als de finale gezien, zei hij. "Het was één van de best georganiseerde WK's ooit", zei Trump.

Waarom ontmoeten Trump en Poetin elkaar in Helsinki?

Videospeler inladen...

Meest gelezen