Rolls Royce

Vliegende taxi's, binnenkort geen science fiction meer?

Vliegtuigmotorenbouwer Rolls Royce werkt aan een nieuw concept: een vliegende taxi. Het Britse bedrijf heeft een motor ontwikkeld voor wat het een "elektrisch verticale start- en landingsvoertuig" (EVTOL) noemt. Het ontwerp wordt deze week voorgesteld op de vliegshow van Farnborough in Groot-Brittannië. Ook verschillende andere bedrijven werken aan een prototype van een vliegende taxi.

Vliegende voertuigen, heel lang waren ze vooral een ding in science fiction, maar luchtvaart- en techbedrijven willen er nu ook in de échte wereld werk van maken. Een van hen is de Britse vliegtuigmotorenbouwer Rolls-Royce. Het bedrijf heeft een motor ontwikkeld voor een dergelijk toestel dat het EVTOL gedoopt heeft, een "elektrisch verticale start- en landingsvoertuig". Het wordt deze week getoond op de luchtvaartshow van Farnborough.

Voor de motor gebruikt Rolls-Royce een gasturbine, die stroom opwekt om zes elektrische propellers aan te drijven, met zo weinig mogelijk geluid. Er hoeft geen elektrische batterij opgeladen te worden, waardoor het toestel kan gebruikmaken van bestaande infrastructuur.  De propellers moeten 90 graden kunnen draaien, waardoor het toestel verticaal kan opstijgen en landen.

Rolls-Royce zoekt nu partners om de EVTOL verder te ontwikkelen. Het bedrijf denkt dat zijn vliegende taxi ten vroegste halfweg de jaren 2020 op de markt kan komen. Meer details worden bekendgemaakt op de presentatie in Farnborough later deze week.

Wie werkt nog aan vliegende taxi's?

Ook heel wat andere bedrijven zijn druk in de weer met het ontwikkelen van een vliegende taxi. In februari legde Vahana, de EVTOL van de Europese vliegtuigbouwer Airbus, een eerste geslaagde testvlucht af. Taxibedrijf Uber heeft ook al prototypes voorgesteld. En Kitty Hawk, een start-up van Googe-oprichter Larry Page, presenteerde eerder dit jaar met Cora ook al een elektrisch vliegtuigje.

Meest gelezen