Wordt de Noordzee een lage-emissiezone? De Backer wil sensoren op windmolens om vervuilende schepen op te sporen 

Volgt onze Noordzee het voorbeeld van Antwerpen en wordt de zee binnenkort een lage-emissiezone? Als het van staatssecretaris Philippe De Backer  (Open VLD) afhangt wel. Hij wil de windmolens op zee laten uitrusten met sensoren die controleren of de schepen niet te veel schadelijke stoffen uitstoten. Dat schrijft Het Nieuwsblad. 

Als we aan vervuiling denken, denken we vaak aan wagens of fabrieken die te veel schadelijke stoffen uitstoten. Maar ook het aandeel van de scheepvaart valt niet te onderschatten. "De scheepvaart is verantwoordelijk voor ongeveer 3 procent van de CO2-uitstoot en 18 procent van de zwaveluitstoot", zegt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). 

Om die schadelijke stoffen te monitoren, wil De Backer sensoren op de windmolens laten installeren. Die kunnen dan controleren of de schepen niet te veel stikstof, zwavel of CO2 uitstoten. Hij heeft daarvoor een project ingediend bij Europa. Het windmolenpark op zee is daarvoor de ideale plek, laat zijn kabinet weten, want alle scheepvaartroutes lopen daarlangs. Het windmolenpark is in feite de toegangspoort tot onze zee", klinkt het. 

"Ervoor zorgen dat de Noordzee een lage-emissiezone wordt"

Vandaag gebeuren die controles door vliegtuigjes, die door de rookpluim van een schip vliegen en zo de stoffen kunnen meten. "Maar met die sensoren wordt dat natuurlijk veel gemakkelijker. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze Noordzee een lage-emissiezone wordt." Als het project goedgekeurd wordt, kunnen de sensoren in principe vanaf eind dit jaar geïnstalleerd worden.

Op overtredingen van de normen staan fikse boetes. Gemiddeld gaat het om 20.000 euro, maar die bedragen kunnen oplopen tot een veelvoud daarvan, afhankelijk hoe vervuilend de schepen zijn.

Meest gelezen