17 juli 1918: een fatale dag voor Titanic-redder Carpathia

Het is vandaag exact 100 jaar geleden dat Duitse torpedo's het Britse schip Carpathia tot zinken brachten. Zes jaar daarvoor was de Carpathia wereldberoemd geworden omdat het in de nacht van 14 op 15 april 1912 de redder was van de Titanic-overlevenden. 

De Carpathia was het eerste schip dat de noodsignalen van de Titanic beantwoordde. De kapitein zette meteen koers richting de Titanic, maar de afstand was te groot. Pas twee uur nadat de Titanic al naar de oceaanbodem was gezonken, kwam de Carpathia ter plaatse.

De Carpathia was op die manier de redding voor de ruim 700 Titanic-passagiers die op dat moment al enkele uren lagen rond te dobberen in de reddingssloepen, te midden van de ijskoude Atlantische Oceaan. Enkele dagen later kwam het schip met de overlevenden van de Titanic-ramp aan in New York. Kapitein Arthur Henry Rostron kreeg verschillende eretekens en werd ontvangen op het Witte Huis.

Zes jaar later kwam de Carpathia dan uiteindelijk zelf aan zijn einde. In de ochtend van 17 juli 1918 werd het schip voor de kust van Ierland getroffen door Duitse torpedo's.  Vijf bemanningsleden lieten daarbij het leven.

De redding van de Titanic-overlevenden door de Carpathia kwam ook aan bod in de film "Titanic" van James Cameron. 

Meest gelezen