28 jaar cel voor man die Anne Faber doodde

Michael P., de verdachte in de zaak rond de Nederlandse Anne Faber, is veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging. 

Op 29 september vertrok de 25-jarige Anne Faber voor een fietstocht, waarvan ze nooit terugkeerde. Twee weken later werd haar lichaam teruggevonden in een natuurgebied bij Zeewolde in de provincie Flevoland. Michael P., een 27-jarige zedendelinquent die in een nabijgelegen psychiatrisch ziekenhuis werd behandeld, had haar verkracht en mishandeld. 

De rechter in Utrecht heeft de man nu veroordeeld tot 28 jaar celstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging. Dat is een maatregel die het gerecht kan opleggen aan mensen die een zwaar misdrijf plegen en daarbij volledig of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. De beschuldigde zal eerst de opgelegde gevangenisstraf moeten uitzitten waarna hij zal worden opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Buitenproportioneel geweld

Michael P. viel Anne Faber aan met een mes en dwong haar een bos in te lopen. Daar werd de jonge vrouw verkracht, mishandeld en gedood. De rechter oordeelde in zijn vonnis dat er sprake was van buitenproportioneel geweld en uitzonderlijke gewetenloosheid. “Haar angst en pijn moeten vreselijk zijn geweest”, voegde hij toe. 

Behalve de 28 jaar en terbeschikkingstelling moet Michael P. een schadevergoeding van 56.000 euro betalen aan de familie van het slachtoffer. Ook werd hij veroordeeld voor de mishandeling van vijf medewerkers in het psychiatrisch centrum waar hij verbleef.

Falend rechtssysteem

De zaak lokte hevige reacties uit in Nederland. Een petitie die op zeer veel bijval kon rekenen, meende dat het falende rechtssysteem medeplichtig was aan de moord op Anne Faber. In 2012 werd Michael P. namelijk al eens veroordeeld tot elf jaar cel voor de verkrachtingen van een 16-en 17-jarig meisje. Na een deel van zijn celstraf, werd hij overgeplaatst naar een psychiatrische instelling om hem voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Daar kreeg hij de vrijheid om opnieuw toe te slaan.

Aanvankelijk overwoog justitie levenslang, maar dat zou betekenen dat Michael P. na 25 jaar opnieuw vrij zou komen. Door de combinatie van terbeschikkingstelling met dwangverpleging zorgt het Openbaar Ministerie ervoor dat hij langer onder toezicht zal blijven. 

Meest gelezen