Videospeler inladen...

Actie schadebeperking: Trump krabbelt terug: "Ik was het woordje "niet" vergeten" 

Op een persconferentie in het Witte Huis zegt de Amerikaanse president Donald Trump nu zowat het omgekeerde van wat hij na de top in Helsinki zei. Hij aanvaardt dat Rusland de Amerikaanse verkiezingen heeft proberen te beïnvloeden, en zegt dat hij in Helsinki eigenlijk wou zeggen dat hij géén reden zag waarom Rusland dat niet gedaan zou hebben. Hij zei toen exact het tegenovergestelde. 

Na de stortvloed van negatieve reacties in eigen land en in zijn eigen partij over zijn omstreden verklaringen in Helsinki, heeft president Trump nu een actie schadebeperking ingezet. Op een persconferentie in het Witte Huis prees hij meermaals en uitvoerig zijn eigen inlichtingendiensten. In Helsinki had hij nog gezegd dat hij hun conclusies over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 niet geloofde, en de ontkenning van de Russische president Poetin daarentegen wel.

Wat ik wilde zeggen was: "Ik zie geen reden waarom het Rusland niet zou zijn. Een dubbele negatie dus.

President Donald Trump

"Ik heb de uitgeschreven tekst en de beelden nog eens goed bekeken",  zei de president. Ik zei: "I saw no reason why it would be Russia (that interfered in elections)" (Ik zie geen reden waarom het Rusland zou zijn dat de verkiezingen wilde beïnvloeden), maar ik was het woordje "not" vergeten. Wat ik wilde zeggen was: "I saw no reason why it would not be Russia (Ik zie geen reden waarom het Rusland niet zou zijn). Een dubbele negatie dus!"

Overigens hebben de pogingen tot beïnvloeding geen invloed gehad op de uiteindelijke uitslag, zegt Trump. De president beloofde ook dat zijn regering streng zal ingrijpen als zou blijken dat er bij de verkiezingen in 2018 opnieuw pogingen tot beïnvloeding aan het licht komen. Hij beschuldigde zijn voorganger Barack Obama ervan dat hij de zaken in 2016 op hun beloop had gelaten. Volgens Trump wist Obama van de beïnvloeding en heeft hij niet ingegrepen omdat hij er toch van uitging dat Hillary Clinton, de kandidaat van de Democratische partij, zou winnen. 

Israël, Syrië en Iran

Trump zei dat hij tijdens zijn twee en een half uur durende gesprek met president Poetin vooruitgang had geboekt over de conflicten in het Midden-Oosten. Het gesprek ging over de situatie in Syrië, de nucleaire ambities van Iran, en de veiligheid van Israël. Doordat de Verenigde Staten zich hebben teruggetrokken uit de Iran-deal is het land nu volgens Trump behoorlijk verzwakt. Zozeer zelfs dat Iran hem misschien zal bellen en om een nieuwe deal zal vragen, maar misschien ook niet, besloot Trump.

Noord-Korea en nucleaire wapens

De Amerikaanse en de Russische president hebben het ook gehad over Noord-Korea. Volgens Trump waren ze het daarover behoorlijk eens. Trump zei ook dat de gesprekken met Noord-Korea lopende zijn en dat daar geen haast bij is. 

Verder zei Trump dat hij het met Poetin over nucleaire bewapening had gehad, tot in de details. De Verenigde Staten en Rusland bezitten samen 90 procent van alle nucleaire wapens, benadrukte hij. "Ze zijn de grootste bedreiging van onze wereld", zei Trump. Daarom vindt hij de dialoog met Rusland openhouden zo belangrijk. 

We're gonna have peace through strength

President Donald Trump

Sterke positie

Maar Trump benadrukte wel dat hij had onderhandeld vanuit een sterke positie - waarmee hij de commentaren tegensprak die hem onderworpen gedrag tegenover Poetin verweten: "We're gonna have peace through strength" (We zullen vrede hebben door macht). Die macht komt voort uit de sterke Amerikaanse economie, legde Trump uit, en uit onze militaire kracht. Dit jaar hebben we 700 miljard dollar geïnvesteerd in het leger, volgend jaar wordt dat 716 miljard dollar, besloot hij.

Videospeler inladen...

Meest gelezen