Videospeler inladen...

Bourgeois bezoekt als eerste regeringsleider zijn Catalaanse ambtsgenoot Torra

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft als eerste buitenlandse regeringsleider een bezoek gebracht aan de nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra. Hij overlegde met Torra over de samenwerking tussen beide regio's. Hij toonde zich verheugd over de beginnende dialoog tussen Barcelona en Madrid, maar hij sprak in Barcelona ook zijn bezorgdheid uit over het lot van de Catalaanse gevangenen.

Torra had afgelopen week al een gesprek met de Schotse premier Nicola Sturgeon, maar Bourgeois en zijn gevolg zijn de eersten die als officiële delegatie in Barcelona worden ontvangen. 

Bourgeois zei in "De wereld vandaag" dat hij het belangrijk vond om Catalonië te bezoeken omdat de beide regio's al een heel lang partnerschap met elkaar hebben, Vlaanderen werkt al sinds 1992 samen met Catalonië. 

We moeten een nieuw werkprogramma opstellen, zo zei Bourgeois, waarbij we afspreken welke ambities we hebben voor de volgende periode. Er zullen vooral samenwerkingsprogramma's komen rond digitalisering, nieuwe economie, industrie 4.0, innovatie, onderzoek en ontwikkeling, zo zei hij. 

Bouregois noemde het gesprek met Quim Torra zeer vruchtbaar. 

Quim Torra en Geert Bourgeois staan de pers te woord in het Palau de la Generalitat in Barcelona.

Symbolisch belangrijk

Minister-president Bourgeois zei dat het niet zo zeer de bedoeling was om Quim Torra een hart onder de riem te steken - hij was op bezoek als Vlaams minister-president en niet als N-VA'er -, maar hij vond het symbolisch inderdaad wel belangrijk.

Bourgeois wees erop dat het Vlaams Parlement destijds een motie goedgekeurd heeft om het buitensporige geweld van de Spaanse autoriteiten te veroordelen, en op te roepen tot dialoog.  

De Catalaanse minister-president heeft intussen al een eerste keer samengezeten met de eveneens nieuwe Spaanse president Pedro Sanchez. Bourgeois zei dat hij tevreden is dat de dialoog nu opgestart is. Als democraat denkt hij persoonlijk dat dit de beste manier is om uit de impasse te geraken. Als men niet praat, leidt dat tot conflicten zoals we die gezien hebben, zo zei hij. 

Catalanen blijven voorzichtig

Volgens Bourgeois vinden de Catalanen het nog te vroeg om conclusies te trekken, en blijft minister-president Torra heel voorzichtig, het gaat tenslotte maar om het eerste gesprek. 

Wel is Catalonië heel blij dat er nu een dialoog is, zo zei Bourgeois, Catalonië vraagt daar al om sinds 2008, maar die is altijd geweigerd. 

Ook noemde Bourgeois het een blijk van goede wil van de Spaanse regering dat de gevangenen nu overgeplaatst zijn van Madrid naar Barcelona, zodat hun familie en vrienden hen kunnen bezoeken. Hij wees erop dat het overigens vereist wordt door het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens dat men gevangenen niet vasthoudt op 1.500 kilometer van hun woonplaats. 

Wel hoopte hij dat er een oplossing komt voor de gevangenen, die vastzitten op grond van de beschuldiging van rebellie. Maar daarvan hebben we gezien dat de procureur in ons land die betichting niet wilde aanhouden als basis voor een overlevering aan Spanje, zo zei hij, en ook Duitsland heeft dat niet gedaan. De Catalaanse gevangenen blijven voor Bourgeois dus een "heel, heel ernstig punt van bezorgdheid". 

Quim Torra (r) begroet zijn Vlaamse ambtsgenoot in het Palau de la Generalitat.
AFP or licensors

Onafhankelijkheid?

Of de Catalanen nog steeds onafhankelijkheid willen, of zouden kunnen instemmen met enkel vergaande bevoegdheden, kon Bourgeois niet zeggen. 

Ze staan op een zeer principieel standpunt, ze willen onafhankelijkheid, zelfbeschikkingsrecht, maar het feit dat ze gaan praten, kan er misschien toe leiden dat er andere oplossingen uit de bus komen, zo zei Bourgeois, die zich verder niet wilde mengen in deze zaak. 

Overigens had Quim Torra nog een bedankje voor zijn Vlaamse collega. Catalonië heeft goede banden met alle Europese regio's waar een onafhankelijkheidsbeweging leeft, maar Vlaanderen heeft blijkbaar een bijzondere plaats in de Catalaanse harten sinds Carles Puigdemont onderdak vond bij ons. "Ik wil u nogmaals bedanken voor alles wat u de voorbije maanden heeft gedaan voor Catalonië", zo zei Quim Torra.

Bekijk hier een exclusief gesprek van André Vermeulen met Quim Torra

Videospeler inladen...

Meest gelezen