Videospeler inladen...

Brexitkamp veroordeeld voor illegale uitgaven tijdens campagne

Het brexitkamp is veroordeeld tot een boete van zo’n 69.000 euro omdat het de campagneregels heeft omzeild tijdens het brexit referendum. Uit onderzoek is gebleken dat in de laatste week voor het referendum er schenkingen zijn geweest tot 700.000 euro aan gelieerde actiegroepen. Die kochten op hun beurt dan gerichte advertentieruimte bij Facebook om twijfelende keizers te overtuigen om te stemmen voor de brexit. Op die manier omzeilde het brexitkamp het vastgelegde plafond van zeven miljoen euro aan verkiezingsuitgaven.  

Regels omzeild via constructie

De officiële campagne van de brexitaanhangers Vote Leave, dreigen de limiet van zeven miljoen pond te overschrijden. Om dat te voorkomen werden er in de laatste week schenkingen gedaan aan toplui van enkele kleinere gelijkgestemde actiegroepen zoals BeLeave. Die kochten daarmee direct advertentieruimte bij Facebook, dat via geavanceerde zoekcriteria specifieke doelgroepen kon bestoken met boodschappen en reclamefilmpjes.

De kiescommissie heeft nu achterhaald dat die actiegroepen niet alleen gebruik konden maken van het geld, maar ook van dezelfde gegevens en data waarover het Vote Leave kamp beschikte. Dat alles leidde tot de conclusie dat het eigenlijk Vote Leave was die de advertenties kocht, via een constructie. De verkiezingscommissie heeft de gegevens van het onderzoek nu overhandigd aan het Britse gerecht.

Vote Leave zegt dat het de veroordeling zal aanvechten, omdat het niets illegaals heeft gedaan.

AFP or licensors

Nieuw referendum?

Intussen gaan er weer stemmen op om een nieuw referendum te organiseren, begin volgend jaar. De Britten zouden daarbij drie mogelijkheden voorgeschoteld krijgen:

  • het Verenigd Koninkrijk blijft langer lid van de EU, 
  • het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU zonder akkoord (harde brexit), 
  • het plan-Theresa May (dat voor een zachtere brexit gaat, maar waarover geen akkoord met de EU is).

Premier May liet weten dat wat haar betreft een nieuw referendum helemaal niet aan de orde is.

AFP or licensors

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen