Videospeler inladen...

Zoiets zie je niet vaak: groep dolfijnen met kalfjes in de Noordzee

Mooie beelden uit onze Noordzee. Medewerkers van het Koninklijk Belgisch Museum voor Natuurwetenschappen spotten gisteren tijdens een controlevlucht bij de Westhinder zandbank een een groep dolfijnen. Ze waren met ongeveer 25, en opvallend: er waren ook kalfjes bij.

Wetenschappers van het KBIN voerden gisteren vluchten uit boven de Noordzee, een combinatie van een zeezoogdierensurvey en een pollutiecheck. Ten noordwesten van de Westhinder-zandbank, op ongeveer 37 kilometer voor de kust van Nieuwpoort, merkten ze een groep dolfijnen op.

Het bleek om een groep van ongeveer 25 tuimelaars (Tursiops truncatus) te gaan, met -opvallend- ook enkele kalfjes. Ze zwommen richting het noorden. Volgens het KBIN zien we hier af en toe nog wel eens solitaire tuimelaars -zaterdag werd er nog eentje gezien- maar een groep zoals gisteren, dat is zeldzaam.

Mogelijk is de aanwezigheid van de tuimelaars nu te verklaren door grote hoeveelheden "pelagische" vissen. Dat zijn vissoorten die zwemmen in scholen in de hele waterkolom, van de bodem tot het wateroppervlak, zoals haring, makreel en sardien. Ook die hebben de wetenschappers op hun beelden duidelijk waargenomen.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen