AFP or licensors

Duitse, Spaanse en Poolse werkers staken tijdens Amazons promotiedagen

Duizenden werknemers van Amazon in Duitsland, Spanje en Polen hebben het werk neergelegd tijdens Amazons "Prime Day", de grootste verkoopperiode van het bedrijf. Ze eisen betere werkomstandigheden en meer voordelen wat betreft hun salaris en hun gezondheidszorg. Het is nog onzeker of het de pakjesbezorging in Europa zal beïnvloeden.

Een kleine tweeduizend Spaanse werknemers van de Amerikaanse e-commercegigant hebben gisteren al gestaakt tijdens de eerste dag van "Prime Day". Vandaag komen daar nog  duizenden werknemers in Duitse magazijnen bij. Ook in Polen zijn er stakingen, maar daar pakken ze het anders aan. De Polen kondigden een stiptheidsactie aan, wat zoveel betekent als het extreem nauwkeurig volgen van alle regels en veiligheidsvoorschriften. De productie ligt dan op de minimumgrens. 

Amazon begon vier jaar geleden met "Prime Day", de grootste koopjesperiode van het jaar waarop vele producten sterk afgeprijsd zijn. Het relatief nieuwe initiatief brengt het bedrijf miljarden op: vorig jaar nog stond de teller op 2,1 miljard euro. Dit jaar wordt er, ondanks de stakingen en een crash van de website en app, zo'n 3 miljard euro verwacht. Duitsland is naast de Verenigde Staten de grootste markt voor Amazon.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rijkste man op aarde

Stefanie Nutzenberger, de woordvoerder van de Duitse vakbond Verdi, vindt het verschil tussen wat Amazon binnenhaalt en wat de werknemers krijgen onacceptabel. "De boodschap is duidelijk - terwijl deze online-gigant rijk wordt, spaart het bedrijf geld op ten koste van de gezondheidszorg van de werknemers."

De stakingen vallen samen met de benoeming van Jeffrey Bezos, de oprichter van Amazon, tot rijkste man van de recente geschiedenis. Zijn waarde wordt geschat op 128 miljard euro. Hij steekt hiermee Bill Gates voorbij die rond de eeuwwisseling zo'n 127 miljard euro waard was, aangepast aan inflatie. 

Jeffrey Bezos.
AFP or licensors

Meest gelezen