"Geslagen" door de zon: do's en don'ts bij een zonnesteek

Op mooie, zomerse dagen vertoeven we graag in de zon. Een beetje vitamine D opdoen, lekker genieten. Maar na zo'n dagje kunnen we ons vermoeid, duizelig of ziek voelen en zeggen we al snel een “zonnesteek” te hebben. De zon kan ons niet letterlijk steken, maar ons wel van slag brengen. Wat moeten we verstaan onder een zonnesteek of zonneslag? En hoe gevaarlijk is het eigenlijk?

Ons lichaam heeft zijn eigen warmteregeling doorgaans perfect onder controle. Als we (veel) in de zon zitten of als het te warm wordt, gaat het via allerlei mechanismen proberen om de lichaamstemperatuur op hetzelfde niveau te houden. Door te zweten bijvoorbeeld. Maar soms loopt daarbij iets mis, en het is dan dat je last kan krijgen van een zonnesteek.

Bij een zonnesteek of zonneslag is je innerlijke thermostaat ontregeld nadat je langdurig rechtstreeks zonlicht op je hoofd en/of in je nek hebt gehad. Je lichaam is niet meer in staat om de hitte en de warmte goed af te voeren. En dat kan nog in de hand gewerkt worden door een gebrek aan vocht.

Verwar een zonnesteek niet met een hitteslag of hitteberoerte. Daarvoor hoef je niet rechtstreeks bloot te staan aan de zon. Dat kan je oplopen als je te lang in een te warme omgeving zit, waar ook nog eens een hoge vochtigheidsgraad heerst. Denk bijvoorbeeld aan een geparkeerde auto op een zomerdag. Je lichaamstemperatuur kan dan heel snel oplopen tot 41° graden, met alle gevolgen van dien.

Het woord "hitteberoerte" doet het misschien al vermoeden: dit is ernstig. Een hitteslag kan zelfs levensbedreigend zijn. Een zonnesteek die niet goed of niet tijdig behandeld wordt, kan leiden tot een hitteslag.

Hoe herken ik een zonnesteek en een hitteslag?

De symptomen van een zonnesteek zijn uiteenlopend. Meestal merk je een of meerdere van de  volgende dingen op bij het slachtoffer.

Als je naast de bovenstaande symptomen ook de volgende dingen opmerkt, kan je te maken hebben met een hitteslag en is snel ingrijpen noodzakelijk

Meest gelezen