Videospeler inladen...

Europese Unie en Japan vormen grootste vrijhandelszone ooit

In Tokio hebben Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-voorzitter Donald Tusk hun handtekening gezet onder het vrijhandelspact met Japan. Voor dat land tekende premier Shinzo Abe.

De ondertekening had vorige week in Brussel moeten plaatsvinden, maar was uitgesteld en naar Tokio verplaatst omdat de Japanse premier Abe niet van huis weg wou nu het zuidwesten van zijn land getroffen is door hevige watersnood met honderden doden tot gevolg.

Met de krabbels van Tusk, Juncker en Abe wordt een punt gezet aan vijf jaar onderhandelen tussen de EU en Japan. Het "EU-Japan Economic Partnership Agreement" is het grootste vrijhandelsakkoord dat de EU ooit gesloten heeft. Als de ratificatie door het Japanse en het Europese Parlement achter de rug is, zou het pact volgend jaar in werking kunnen treden.

Concreet zouden dan bijna alle handelstarieven en -barrières wegvallen en ontstaat een grote markt van meer dan 600 miljoen mensen die samen een derde van de wereldeconomie vertegenwoordigen. Beide zijn dan ook economische giganten, zowel industrieel, technologisch als inzake landbouw. Jaarlijks tekent de EU zo voor 58 miljard euro handelsvolume inzake goederen en nog eens 28 miljard euro voor diensten met Japan, samen dus 86 miljard. Europese bedrijven zouden jaarlijks tot een miljard euro aan douanetarieven zien wegvallen.

Voor de Europese landbouw is Japan een erg aantrekkelijke afzetmarkt, zeker nu Tokio de door Europa zo gekoesterde geografische oorsprongsbenamingen gaat erkennen. Het gaat dan om onder meer om Belgische jambon d'Ardenne, wijn, Manchego-kaas uit de Spaanse regio Castilië-La Mancha of Balsamico de Modena wat Italië betreft. (Lees verder onder de foto).

Een containerschip in de haven van Tokio.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Sterk politiek signaal voor de VS

Het ambitieuze vrijhandelsakkoord is ook een belangrijk politiek signaal van Europa en Japan nu VS-president Donald Trump in een handelsoorlog verwikkeld is met zowel Europa als NAFTA-partners Canada en Mexico en met China.

De EU heeft de voorbije jaren al vrijhandelsakkoorden gesloten met onder meer Canada, Zuid-Korea en Mexico. Gelijkaardige akkoorden zijn er ook met Singapore, Colombia, Peru en Vietnam, maar die zijn nog niet volledig geratificeerd. Er wordt ook nog gepraat met Australië, Nieuw-Zeeland, India en het Latijns-Amerikaanse blok Mercosur en met de Verenigde Staten, maar door de recente tarievenoorlog lijkt dat laatste niet echt haalbaar.

Japan van zijn kant is gangmaker van het Trans-Pacific Partnership met Australië en tien andere landen in het Verre Oosten en de Stille Oceaan, ook al heeft de VS zich onder Trump daaruit teruggetrokken. Japan, China en India onderhandelen met andere Aziatische landen ook over een groot handelsblok.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen