AFP or licensors

FARC-leider ziet af van zetel in Senaat omdat regering vredesakkoord niet naleeft

De nummer twee van de voormalige Colombiaanse guerrillabeweging FARC, Luciano Marin Arango, alias Ivan Marquez, zal niet in de Senaat zitten. Dat doet hij uit ongenoegen met de regering, die volgens hem het vredesakkoord dat de FARC in 2016 afsloot met toenmalig president Juan Manuel Santos, niet naleeft.

De FARC, die nu onder dezelfde naam voortgaat als een extreemlinkse politieke partij, haalde bij de recente parlementsverkiezingen minder dan 1 procent van de stemmen. Het vredesakkoord uit 2016 garandeert haar echter 10 zetels in het Congres: 5 in de Kamer van Afgevaardigden en 5 in de Senaat.

Marquez zou normaal gezien een zitje in de Senaat opnemen. Daar ziet hij nu van af. De voormalige FARC-onderbevelhebber, een van de leiders van de partij, vindt dat de regering een loopje neemt met het vredesakkoord.

In een open brief klaagt hij "wijzigingen" aan die de overeenkomst "misvormen". Daarnaast uit hij kritiek op de arrestatie en mogelijke uitlevering van het voormalige FARC-lid Jesus Santrich aan de Verenigde Staten. Hij spreekt daarbij over "gerechtelijk bedrog".

Gevreesd wordt dat het internationaal bejubelde verdrag met de FARC, waarvoor Santos de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, op instorten staat door het aanstaande presidentschap van de rechtse Ivan Duque, die op 7 augustus de eed aflegt. Een van zijn voornaamste campagnepunten was de wijziging van het vredesakkoord met de FARC, dat in Colombia zelf heel omstreden is. Tijdens zijn overwinningstoespraak in juni kondigde hij meteen "correcties" aan de overeenkomst aan.

Het vredesakkoord leidde tot het demobiliseren van 7.000 FARC-strijders. In totaal vielen in het 52 jaar durende conflict met de guerrillabeweging naar schatting 220.000 doden. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht.

Meest gelezen