Geteisterde Samusocial doet oproep naar giften en 15.000 flesjes water

De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial lanceert vandaag een campagne met een oproep om flesjes water te doneren voor de daklozen in de hoofdstad. Tegelijk roept de organisatie ook op om een gift te doen, want velen haakten af na het schandaal van vorig jaar.

Dat schandaal ging over vergoedingen die de PS'ers Yvan Mayeur en Pascale Peraïta hadden ontvangen, zonder dat ze konden aantonen wat ze voor het geld hadden gepresteerd. De twee politici werden aan de deur gezet en een hervorming werd aangekondigd.

Ondertussen is die hervorming van Samusocial in volle gang. Dat betekent onder meer de opsplitsing in twee vzw's (een voor de opvang en een voor de begeleiding) en een striktere opvolging van de financiën.

Die hervorming was nodig, want heel wat donoren haakten af, nadat het nieuws over de onterechte vergoedingen in de media was gekomen. In het bericht dat Samusocial vandaag de wereld instuurt, wordt dan ook niet alleen opgeroepen om de daklozen in deze hitte niet te vergeten, maar ook om de organisatie zelf te steunen.

Wacht niet op de winter

Samusocial hamert erop dat de organisatie "vandaag volledig correct functioneert". De doelstelling luidt nu: "de vereniging op het juiste spoor zetten en ze uitbouwen tot een voorbeeld van goed en transparant bestuur."

Maar de campagne draait natuurlijk ook om hulp voor daklozen in Brussel. Bij warm weer worden flesjes water uitgedeeld, maar de voorraad is naar eigen zeggen leeg. "We hebben minimaal 15.000 waterflesjes nodig om deze kwetsbare mensen te helpen overleven tijdens de zomerperiode", klinkt het.

Een filmpje moet de campagne kracht bijzetten. Daarin is een dakloze man te zien die aan het bedelen is in een loden hitte, wanneer het plots begint te sneeuwen. "Wacht niet op de winter om naar ons om te kijken", staat er op zijn kartonnen bordje.

Hoe u een gift kunt doen, leest u op de website van Samusocial.

Meest gelezen