Grote meerderheid Belgen wil neutrale sigarettenpakjes verplichten, ook veel rokers zijn pro

61 procent van de Belgen wil verplichte neutrale sigarettenpakjes, en zelfs de helft van de rokers is het ermee eens.  Dat blijkt uit de rookenquête die de Stichting tegen Kanker liet uitvoeren.

In maart bevroeg onderzoeksbureau GfK in opdracht van Stichting tegen Kanker 3.500 Belgen om te peilen naar hun rookgedrag en hun houding ten opzichte van beleidsmaatregelen in de strijd tegen het roken.

Uit de enquête blijkt dat nog 22 procent van de Belgen rookt en dat 17 procent dat dagelijks doet. De meeste rokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie  van 40 tot 54 jaar. 30 procent van deze leeftijdsgroep rookt.

In Wallonië en Brussel (26 procent) wordt er meer gerookt dan in Vlaanderen (19 procent). Bij de laagste sociaaleconomische klasse rookt 28 procent tegenover slechts 18 procent bij de hoogste sociaaleconomische klasse.

Er roken nog altijd meer mannen (23 procent) dan vrouwen (21 procent), maar het verschil is klein. Er zijn wel meer mannen  dan vrouwen gestopt met roken (39 procent tegenover 28 procent).

Tabaksproducten worden voornamelijk aangekocht in de dagbladwinkel (34 procent). De aanschaf via vrienden of straatverkopers blijft onder de 1 procent.

69 procent van de Belgen vindt dat alle tabaksreclame op de verkoopplaats verboden zou moeten worden. 61 procent van de Belgen vindt dus dat sigarettenpakjes verplicht neutraal zouden moeten zijn. Slechts 23 procent van de bevolking is tegen die neutrale pakjes en 16 procent heeft daar geen mening over.

Knoop doorhakken

Suzanne Gabriëls, expert tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker vindt dat het resultaat van de enquête een steun kan zijn voor het beleidsplan van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

"Met haar antirookbeleidsplan wilde de minister het aantal volwassenen dat dagelijks rookt tegen 2018 terugdringen tot 17 procent en stippelde ze een traject uit om in 2019 de neutrale verpakking van tabaksproducten te verplichten", zegt Gabriëls.  "De regering moet nu voor de parlementaire vakantie van 21 juli de knoop doorhakken, zodat op 1 januari 2020  die neutrale verpakking verplicht kan zijn."

Nog uit de rookenquête blijkt dat 80 procent van de Belgen een negatieve mening heeft over de tabaksindustrie. Liefst 83 procent vindt ook dat de overheid zeer terughoudend en transparant moet zijn in haar contacten met de tabaksindustrie.

Meest gelezen