Videospeler inladen...

Hevige bosbranden teisteren heet en kurkdroog Zweden

Op tal van plaatsen in Zweden zijn grote bosbranden uitgebroken. Het land kreunt onder een hittegolf en het heeft er al wekenlang niet meer geregend. In het westen wordt een militair oefenterrein met explosieven bedreigd.

Zweden kent al dagenlang temperaturen van dertig graden Celsius en het einde van de hittegolf is nog niet in zicht. Het heeft er ook al de hele zomer lang bijna niet geregend en de bossen liggen er dus erg droog bij.

Op niet minder dan veertien plaatsen vechten de brandweer en militairen tegen grote bosbranden. Eind vorige week werd zelfs het treinverkeer tussen Göteborg en de hoofdstad Stockholm een tijdje onderbroken, net als de snelweg tussen beide steden.

Het meest kritiek is de situatie in Älvdalen, op 330 kilometer ten noordwesten van Stockholm. Daar bedreigt het vuur een militair oefenterrein waar wellicht veel niet ontplofte artilleriegranaten zouden liggen. De brandweer en het leger proberen er over een lijn van 700 meter met waterkanonnen het vuur tegen te houden. Ze krijgen er onder meer hulp van een aantal helikopters uit buurland Noorwegen.

Meer dan de helft van Zweden bestaat uit bossen. Doorgaans zijn dat vochtige en koele wouden, maar het land kent nu een erg warme en droge zomer. In zowat heel het land is de alarmfase voor bosbranden afgekondigd. Dat is voor het eerst sinds 2014.

Meest gelezen