AFP or licensors

Hongkong probeert pro-onafhankelijkheidspartij te verbieden

De Hong Kong National Party, een politieke partij die de onafhankelijkheid van Hongkong nastreeft, moet bewijzen waarom het bestaansrecht heeft. Daarvoor hebben ze 21 dagen de tijd, tot 7 augustus. Het is de eerste keer ooit, sinds de Chinese overname van de regio in 1997, dat een politieke organisatie gebannen zou kunnen worden. 

Vandaag is in Hongkong een proces gestart dat het einde kan betekenen voor de politieke partij Hong Kong National Party. Via een brief verzoekt het Veiligheidsbureau oprichter Andy Chan binnen 21 dagen te bewijzen dat zijn partij wel bestaansrecht heeft. Nog tot 7 augustus kan de overheid Chans partij dus geen verbod opleggen. 

Secretaris voor veiligheid John Lee vertelt de pers: "In Hongkong hebben we vrijheid van vereniging, maar dat recht is niet zonder beperkingen." De brief geeft geen expliciete reden voor het mogelijke verbod maar verwees wel naar een wet die stelt dat groeperingen aan banden gelegd kunnen worden als ze de nationale veiligheid in gevaar brengen, de publieke orde verstoren of de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen hinderen. 

De Hongkongse overheid onderneemt al langer actie tegen vooral jonge activisten die voor meer democratie of voor de onafhankelijkheid zijn. 

Secretaris voor veiligheid John Lee spreekt tegen de pers na de brief aan Hong Kong National Party.
AFP or licensors

Paraplurevolutie

Hong Kong National Party is een van de weinige groeperingen in Hongkong die openlijk en actief naar de onafhankelijkheid streeft. De partij werd opgericht in 2016 door Andy Chan, die ook aan de "Umbrella Revolution" van 2014 als activist deelnam. Duizenden studenten en andere inwoners van Hongkong kwamen toen op straat om volledige democratie te eisen. 

In Hongkong is het "een land, twee systemen"-principe van toepassing. Het maakt deel uit van China maar heeft nog steeds een grote mate van autonomie. Hong Kong National Party ijvert voor volledige onafhankelijkheid, maar het merendeel van de 7,3 miljoen inwoners is het daar volgens Reuters niet mee eens.

Politiemensen staan oog in oog met demonstranten die meer democratie eisen, in 2014.

Meest gelezen