Nicolas Lambert

Karl-Heinz Lambertz: "De communautaire koelkast is geen oplossing voor de eeuwigheid"

Herinnert u zich Karl-Heinz Lambertz nog? Vandaag precies 10 jaar geleden werd de toenmalige minister-president van de Duitstalige gemeenschap aangesteld als koninklijk bemiddelaar toen de regering-Leterme vastzat in het communautaire moeras. Vandaag zijn we een aantal regeringen én een staatshervorming verder, en is er communautaire rust. "Maar als er een iets zeker is in België, dan is het dat er op een dag een zevende staatshervorming zal gebeuren", aldus Lambertz op RTBF-radio vanmorgen.

Na de zesde hervorming onder de regering-Di Rupo uit 2011 zat het communautaire debat de voorbije jaren met de regering-Michel in de koelkast. De federale regering - met de N-VA - wou vooral inzetten op socio-economische herstelling. Maar volgend jaar zijn het weer federale en Vlaamse verkiezingen.

"Op een bepaald moment - en dan in het bijzonder na de verkiezingen van 2019 - zal men de situatie en de machtsverhoudingen moeten evalueren", stelt Lambertz. "Men zal dan moeten bekijken hoe België moet evolueren. Want de communautaire koelkast is geen oplossing voor de eeuwigheid."

Volgens Lambertz - tegenwoordig voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s  - is het een zekerheid dat er in België een zevende staatshervorming zal komen. Of het nu volgend jaar is, dan wel binnen vijf jaar. Maar de context nu is wel anders dan bij de vorige zes hervormingen, denkt Lambertz.

"Nu bestaat er geen fundamentele consensus meer over de klassieke methode van "stap voor stap"-staatshervormingen. De N-VA heeft een project op tafel gelegd dat daarmee breekt: het fameuze confederalisme. We gaan moeten zien of de N-VA partners zal vinden om daarover te praten dan wel of we zullen moeten teruggrijpen naar de oude methode."

"Qua politieke impact heeft De Wever zeker gewonnen"

Destijds in 2008 slaagden de koninklijk bemiddelaars - naast Karl-Heinz Lambertz (SP) waren ook Raymond Langendries (CDh) en François-Xavier de Donnea (MR) aangesteld - er niet in om  een oplossing te vinden voor de communautaire blokkering. Dat leidde uiteindelijk tot het einde van het kartel tussen CD&V en N-VA. Tien jaar is gebleken dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zeker op gebied van politieke impact gewonnen heeft, zo schat Lambertz in.

Herbekijk op de website van de RTBF het volledige interview met Karl-Heinz Lambert.

Meest gelezen