Onterechte ongerustheid over groot aantal vleermuizen: "Normaal voor deze tijd van het jaar"

Het vleermuizenasiel de Laatvlieger in Geel krijgt de laatste dagen veel telefoons binnen van ongeruste mensen omdat er nu veel meer vleermuizen vliegen dan anders. "Maar mensen hoeven niet ongerust te zijn, dat is normaal voor deze tijd van het jaar."

"Vleermuizen vormen eind mei, begin juni een kraamkolonie. Dat is een soort moederhuis voor vleermuizen", zegt Hilde Mertens van het vleermuizenasiel. "Nu zitten we in de fase dat de baby'tjes leren vliegen. Het aantal is nu spectaculair toegenomen want de kolonie is nu verdubbeld. Dat kan gaan tot 200 vleermuizen per kolonie."

Mensen hoeven zich dus niet ongerust te maken dat ze opeens een groot aantal vleermuizen zien. "Binnen enkele weken zijn de kleine vleermuizen sterk genoeg en verdwijnen moeder en baby terug. En dan is het probleem automatisch opgelost", vult Mertens aan.

De Laatvlieger in Geel is de enige vleermuizenopvang in België. Ze krijgen regelmatig vleermuizen binnen van over het hele land. "Jonge vleermuizen vallen al eens op de grond en de poes begint er dan mee te spelen. De vleugels vertonen dan kleine kwetsuren en die vleermuizen komen dan tot bij ons", vertelt Mertens. "Pasgeboren vleermuisjes moeten we om de paar uur melk toedienen. En dat is niet evident. Soms zijn ze maar zo groot als het topje van een vinger." 

Meest gelezen