Reporters

Nationale Bank gaat banken hacken: "Gaten in de verdediging van financiële instellingen proberen vinden"

De Nationale Bank gaat vanaf volgend jaar banken hacken om zo hun IT-systemen te testen. Dat schrijft De Tijd en wordt bevestigd aan onze redactie. "We zijn ervan overtuigd dat dit de enige goede manier is om de weerbaarheid tegen die cyberaanvallen te testen", vertelt directeur Tim Hermans in "De Ochtend".

Ook banken ontsnappen niet aan cybercriminelen. "Wat we de laatste jaren zien, is dat de risico's van cyberaanvallen steeds toenemen voor de financiële sector. We stellen vast dat er quasi dagelijks aanvallen zijn", begint directeur van de Nationale Bank Tim Hermans in "De Ochtend". 

Om die aanvallen goed te kunnen pareren, gaat een team van externen op vraag van de Nationale Bank vanaf volgend jaar cyberaanvallen plegen op banken in ons land. "We gaan echte aanvallen uitvoeren op de banken om te zien of we binnenraken. We zijn ervan overtuigd dat dat de enige goede manier om de weerbaarheid tegen die cyberaanvallen te testen."

Hoe zullen die aanvallen gebeuren? Eerst wordt er in overleg met de sector en de veiligheidsdiensten een analyse gemaakt en wordt er gekeken waar de dreigingen het grootst zijn. Dan maken we een aanvalsscenario op en vragen we aan de consultant om zo de gaten te vinden in de verdediging van de financiële instellingen. Vooral marktinfrastructuren zullen in eerste instantie geviseerd worden. "Denk aan Swift of Euroclear. Als die omvallen, zijn er wereldwijde gevolgen."

"Alles gebeurt natuurlijk in een strikt wettelijk kader", benadrukt Hermans. "Het kidnappen van kinderen van personeelsleden is bijvoorbeeld uitgesloten. Iets wat echte criminelen wel nog zouden doen. Maar alles gebeurt wel in live-omstandigheden. We gaan dan bijvoorbeeld kijken of we betalingen kunnen uitvoeren."

Meest gelezen