Videospeler inladen...

Steeds meer Belgen kopen een privézwembad: "Mensen willen vakantiegevoel in hun eigen tuin"

Steeds meer Belgen schaffen zich een eigen zwembad aan. Zwembadbouwers kregen dit jaar al 20 procent meer aanvragen van mensen die een zwembad in hun tuin willen. "Mensen investeren liever in luxe dicht bij huis", zegt Kurt Dekeyzer van BSPA, de Vereniging van Belgische Zwembadbouwers.

Warm zomerweer en dan is een duik in een zwembad meer dan welkom. Steeds meer landgenoten doen dat in hun eigen achtertuin en schaffen zich een privézwembad aan. BSPA, de Vereniging van Belgische Zwembadbouwers, noteert dit jaar een sterke toename in de verkoop van privézwembaden in ons land.

"Het is een trend die al een paar jaren aan de gang is", zegt Kurt Dekeyzer van BSPA. "We zien dit jaar (januari-juni 2018, n.v.d.r.) een stijging van 20% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar." De Belg zoekt naar ontspanning en plezier in de eigen tuin. Het goede weer speelt uiteraard mee, maar Kurt Dekeyzer ziet nog verschillende redenen voor de stijging.

Mensen investeren liever in ontspanning dicht bij huis dan in vastgoed aan de kust

Kurt Dekeyzer, BSPA

"We zien een generatie die het wat gehad heeft met verre buitenlandse reizen. Ze worden wat ouder, het huis is afbetaald en ze willen liever investeren in ontspanning dicht bij huis dan in vastgoed aan de kust. Ze willen geen uren in de files staan op weg naar ontspanning."

"Vroeger was een zwembad louter elitair", zegt Dekeyzer. "Dat is nu iets minder. De prijzen zijn wat democratischer geworden." Toch blijft de aanschaf van een eigen privézwembad een dure onderneming. Voor een basiszwembad ben je al snel 40.000 euro kwijt. Wil je nog meer luxe en extra opties, dan loopt het prijskaartje op. En dan is er ook nog het onderhoud, eventueel verwarming en technisch onderhoud.

Mensen laten liever een zwembad plaatsen dan hun geld op een spaarboek te zetten

Guillaume de Troostembergh, LPW Pools

Ook bij LPW Pools zien ze een forse toename van de vraag naar privézwembaden. "Het goede weer speelt mee, maar er zijn nog andere redenen", zegt Managing Director Guillaume de Troostembergh. "De economie doet het opnieuw goed en door de lage rentevoet gaan mensen ook meer investeren in hun huis. Ze sluiten gemakkelijker en voordeliger een lening af om hun zwembad te financieren. Heel wat klanten laten liever een zwembad plaatsen dan hun geld op een spaarboek te zetten. Dat brengt toch niets op."

"Veel mensen gaan voor een totaalpakket", zeggen ze bij zwembadbouwer Willy Naessens. "We zien meer en meer mensen die voor langere, sportievere baden kiezen. Mensen willen al eens een serieus baantje kunnen trekken. En er wordt meer gedacht aan de inplanting. De baden worden niet meer achteraan de tuin geplaatst, maar meer ingewerkt in de totaliteit van de tuin en terras. Naar het zuiden gericht, inclusief een poolhuis."

"Mensen willen vakantiegevoel in hun eigen tuin", zegt Kurt Dekeyzer. "Als ze investeren in een privézwembad, past het vaak in een algemeen wellness-plaatje. Heel wat mensen kiezen meteen ook voor een sauna."

Dat vakantiegevoel heeft wel een haast onvermijdelijke impact op het milieu. In het overgrote deel van West- en Oost-Vlaanderen en in het Pajottenland geldt op dit moment waakzaamheidsfase code geel. Waarbij dus wordt gevraagd om zwembaden niet te vullen of bij te vullen.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen