Videospeler inladen...

Steeds meer controles tegen sociale dumping

Nog steeds zijn heel wat bedrijven die werken met buitenlands personeel niet in orde met de Belgische en Europese regelgeving. Daarom zijn er steeds meer controles, de afgelopen maanden gemiddeld zo'n 10 per dag. De strijd tegen sociale dumping bracht vorig jaar zo'n 266 miljoen euro op.

Het is een gekend probleem: de Bulgaarse bouwvakker of Poolse poetsvrouw die in België werkt voor een fractie van wat hun Belgische collega zou verdienen. Uit cijfers van staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe de Backer (Open Vld) blijkt dat gemiddeld 1 op 4 van de zelfstandigen en 1 op 3 van de werknemers niet in orde zijn. Dat betekent dat er geen correcte bijdrage voor de sociale zekerheid wordt betaald. Of dat de werknemers geen correct loon krijgen of veel te lang moeten werken. "Daarom blijft het belangrijk dat er controles zijn" vertelt staatssecretaris De Backer. "Sociale dumping is enorm nadelige concurrentie voor onze bedrijven. Zeker voor sectoren als de bouw en transport."

"Steeds meer controles"

Om de strijd tegen de sociale dumping op te voeren besliste de Backer dat er meer controles nodig zijn. "Het afgelopen halfjaar waren er meer dan 2.000 controles. Dat zijn er meer dan 10 per dag" besluit De Backer. Wie de regels niet respecteert, riskeert een fikse boete. "Die kunnen oplopen tot tienduizenden euro's." Vorig jaar bracht de strijd tegen sociale fraude in het totaal 266 miljoen euro op.

Meest gelezen