Studenten UHasselt helpen mensen in Togo aan elektriciteit

Drie studenten van de Universiteit Hasselt hebben een batterij op zonne-energie ontwikkeld waarmee ze de stroomstoringen in Togo in Afrika helpen oplossen. De batterij is draagbaar en daardoor kunnen met 1 installatie zo'n 500 mensen van meerdere dorpen geholpen worden.

Het was Lore Van Welde die als eerste naar Togo trok voor haar thesis. Zij was toen masterstudente handelsingenieur en is intussen afgestudeerd. Aan de hand van bevragingen bij de lokale bevolking van Sichem, een plattelandsgemeenschap in Togo, kwam ze te weten dat de elektriciteit er regelmatig onderbroken werd. Omringende dorpen hadden vaak zelfs geen toegang tot het elektriciteitsnet. Lore ging met deze bekommernissen aan de slag, maakte een financiële analyse en ontwierp het business model voor de zonnepaneleninstallatie en draagbare batterij. 

Om haar idee uit te voeren, riep ze de hulp in van 2 studenten industriële ingenieurswetenschappen, Daan Droogmans en Kaz Puttenaers. Zij ontwierpen de batterij en gingen naar Sichem om de batterij en de bijhorende zonne-installatie op te zetten. Doordat de batterij draagbaar is, worden met één batterij-installatie meerdere dorpen geholpen. Waar bewoners van dorpen zonder aansluiting op het elektriciteitsnet vroeger lange afstanden moesten afleggen om wat elektriciteit te halen, kan dat nu gewoon vlakbij in Sichem.

Het plan is om in de toekomst ook andere omliggende dorpen van elektriciteit te voorzien.  

Meest gelezen