Tommelein wil plastic afval aanpakken met streefcijfers voor producenten: "Gedaan met plastic bekers of bestek"

Vlaams viceminister-president Bart Tommelein (Open VLD) vindt dat er streefcijfers voor bedrijven en producenten moeten komen om plastic afval en zwerfvuil terug te dringen. Het idee van statiegeld op plastic flesjes of zakken is de liberale minister veel minder genegen. 

Vrijdag is het alle hens aan denk voor de Vlaamse regering: met een "superministerraad" wil Vlaams minister-president Geert Bourgeois de knoop doorhakken in verschillende belangrijke dossiers. Een daarvan is het al dan niet invoeren van statiegeld op plastic flessen en blikjes, een dossier waar bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) zich op profileert.

Maar coalitiepartner Open VLD uit ernstige twijfels bij de haalbaarheid van het statiegeld, zo zegt minister Tommelein in "De ochtend" op Radio 1. "Ik wil absoluut niet dat Vlamingen die niets op de grond gooien en correct sorteren zouden gestraft worden met een systeem waardoor de prijzen zouden worden verhoogd."

Desalniettemin is Tommelein vragende partij voor een "heel streng en strikt afvalplan", benadrukt hij. En hij kijkt daarvoor in de richting van de producenten en bedrijven. "We moeten hen voor hun verantwoordelijkheid plaatsen."

Concreet denkt de Open VLD'er aan streefcijfers voor bedrijven en producenten. "Zij moeten de omslag maken. Het moet gedaan zijn met plastic te produceren dat maar één keer gebruikt wordt, zoals plastic bekertjes of bestek."

Meest gelezen