Waar heeft het geregend en was het genoeg?

De deugddoende regenval gisteren was van korte duur, en bovendien erg plaatselijk. De hemelsluizen gingen alleen open boven de provincie Antwerpen, het Waasland en boven een deel van Oost-Vlaanderen, dat wijzen de meetstations van het KMI uit. Elders bleef en blijft het kurkdroog.  

In de Antwerpse gemeente Deurne hebben ze het meeste water over zich heen gekregen - 17 millimeter is er daar gevallen (zie kaart hieronder). De hele provincie Antwerpen was trouwens goed bedeeld, in Stabroek en Essen in het noorden viel respectievelijk 8,3 en 4,7 millimeter. 

Ook aan de overkant van de Schelde in het Waasland heeft het hevig geonweerd, ruim 11 millimeter in Nieuwkerken. En de rest van de buien was voor de omgeving van Aalst en Gent. 

Beweeg de cursor over de kaart en lees waar er hoeveel neerslag is gevallen. Lees verder onder de kaart.

Niet genoeg voor het grondwaterpeil

Op de andere plaatsen, ook in Wallonië, is er geen neerslag van betekenis gevallen. Alleen al daardoor was het onweer van gisteren een druppel op een hete plaat. "Dat kan je letterlijk nemen", zegt Luc De Bontridder van het KMI, "want de meeste regen kan niet door de harde kurkdroge grond dringen en blijft liggen op de warme bodem en verdampt snel. Er zal niet veel water in de reservoirs terechtgekomen zijn. De buien van gisteren hebben niets verholpen aan het lage grondwaterpeil". 

Normaal valt er 70 mm per maand

Wie gisteren overvallen werd door het onweer en enkele uren moest schuilen, zal daar misschien anders over denken, maar het heeft dus echt niet veel geregend. De verfrissende buien hadden vijf of zes weken op zich laten wachten. Slechts in één meetstation van het KMI  is een aanzienlijke hoeveelheid gemeten, namelijk 17 mm in Deurne. Normaal valt er in ons land elke maand zo'n 70 mm. 

Ook voor de binnenscheepvaart heeft het niet genoeg geregend

Omdat de binnenschepen door ondieper water moeten in deze droge periode, zijn de normen voor de diepgang gisteren aangepast. In plaats van 2,5 meter mogen de schepen nog maar 2,3 meter diepgang hebben. Ze moeten dus een kleinere lading vervoeren. "Het onweer van gisteren heeft daar niets aan veranderd", zegt Kevin Polfliet van de Vlaamse Waterweg. "Ook de nieuwe regeling aan de sluizen - een paar schepen tegelijk versassen - blijft gehandhaafd."

Meest gelezen