Brussels duo naar Biënnale van Venetië

Het kunstenaarsduo Jos De Gruyter en Harald Thys zal ons land volgend jaar vertegenwoordigen tijdens de Biënnale van Venetië. De Franse Gemeenschap koos opvallend voor 2 Nederlandstalige kunstenaars.

Vlaanderen en de Franse Gemeenschap kiezen elk om beurt een kunstenaar die ons land mag vertegenwoordigen tijdens de Biënnale van Venetië. In 2017 werd Dirk Braeckman geselecteerd door de Vlaamse jury, voor de komende Biënnale mocht de Franse Gemeenschap dus een kunstenaar uitkiezen. 

De jury had eerder al een longlist van 13 kunstenaars opgesteld, onder wie Hans Op de Beeck en Walter Swennen. Uiteindelijk viel de keuze op het Brusselse kunstenaarsduo Jos De Gruyter en Harald Thys. Geboren in respectievelijk Gent en Wilrijk, maar al sinds de jaren 80 wonen en werken De Gruyter en Thys in Brussel.

Als duo werken ze aan installaties, video's en performances. Bij het grote publiek zijn de kunstenaars minder bekend, maar ze organiseerden al verschillende tentoonstellingen in het buitenland en 7 jaar geleden ontvingen ze ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst (nu de Ultima's).

Het project dat ze mogen uitwerken voor het Belgisch Paviljoen in Venetië heet "Mondo cane" en wordt gecureerd door Anne-Claire Schmitz. 

De Biënnale van Venetië loopt van 11 mei tot 24 november 2019, de werken van De Gruyter & Thys zullen daarna nog te zien zijn in België.