Druiven zijn zoeter dankzij de hitte

De warmte van de afgelopen weken heeft ook positieve gevolgen. Zo wordt het fruit lekkerder en zoeter, dat is onder ander het geval voor de tafeldruiven uit de druivenstreek, in Overijse.

De tafeldruiven van de serre van Jean-Pierre en Philip in Jezus Eik, Overijse, zullen dit jaar nog beter smaken. Dit hitte van de afgelopen weken maakt de druiven dikker, maar ook zoeter.

Op zoek naar water

"De zon zorgt voor meer suikers in het fruit", zegt Philip. "Maar we moeten wel goed opletten dat ze niet verbranden en we moeten zorgen dat we ze voldoende water kunnen geven." Normaal gebruiken Philip en Jean Pierre hiervoor regenwater, maar dat is niet evident met de droogte. Daarom hebben ze een boorput laten plaatsen. "We boren 73 meter diep om water uit de grond te halen."

Fris in de serre

En je zou het niet verwachten, maar in de druivenserre is het vrij fris. "Dat komt omdat de druiven groeien onder een bladerdak en bovendien brengen we kalk aan op het dak van de serre. Dat werkt zonwerend en houdt de temperatuur in de serre draaglijk", zegt Philip. 

Meest gelezen