Videospeler inladen...

Duitse deelstaat Beieren houdt controles aan de grens met Oostenrijk tegen migranten

Vanaf vanochtend houdt de Beierse politie grenscontroles om mensensmokkel vanuit Oostenrijk tegen te gaan. De controles gebeuren met de goedkeuring van de federale regering in Berlijn. Onlangs was er binnen de Duitse regering nog een ruzie tussen kanselier Angela Merkel en haar Beierse coalitiepartner CSU.

Sinds vanochtend acht uur hebben Beierse politieagenten wegversperringen opgericht langs een aantal wegen aan de grens met Oostenrijk. Dat kan tot vertragingen leiden nu veel toeristen op weg zijn naar Oostenrijk en verder.

Volgens de Beierse minister-president Markus Söder sturen de controles een duidelijk signaal naar mensensmokkelaars en mensen die illegaal Duitsland willen binnenkomen. De sociaaldemocratische oppositie in Beieren verwijt hem echter dat hij een show opvoert met het oog op de deelstaatverkiezingen later op het jaar. De conservatieve CSU van Söder die al sinds mensenheugenis aan de macht is in Beieren, vreest de opgang van de antimigratiepartij Alternative für Deutschland, net zoals vorig jaar bij de federale verkiezingen.

De grenscontroles tussen Beieren en Oostenrijk komen er overigens na een akkoord met de federale regering in Berlijn. Onlangs was daar nog onenigheid gerezen tussen bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar Beierse zusterpartij CSU. Die laatste wil een veel strenger asiel- en migratiebeleid, Merkel hield echter de boot af. Uiteindelijk kwam er een compromis uit de bus.

Meest gelezen