Een opleiding dj volgen? Het kan vanaf september in de academie

Dj, musical of comedy: vanaf september bieden zowat 140 muziek- en woordacademies in Vlaanderen alles samen 777 nieuwe opleidingsprogramma's aan.  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft de programma's goedgekeurd. Ook nieuw is dat kinderen vanaf 6 jaar naar zo'n academie kunnen.

Solfège en voordracht, het waren 2 begrippen waarmee het kunstonderwijs vroeger vereenzelvigd werd. Die notenleer bijvoorbeeld zal nog altijd aangeboden worden in de muziekscholen. Maar daarnaast houden die uiteraard ook rekening met evoluties in de muziekbeleving. Vroeger ging je naar de muziekacademie om klassieke gitaar, piano of viool te leren spelen. Intussen kan je al heel wat andere instrumenten en muziekstijlen aanleren.

Het nieuwe decreet opent nog meer deuren. En daar maken de academies gretig gebruik van, zo blijkt uit de goedgekeurde programmatie. In Brugge bijvoorbeeld zullen geïnteresseerden een dirigentenopleiding kunnen volgen. In Waregem kunnen ze terecht voor een opleiding architectureel en interieurontwerp. In Boom komt er een optie DJ, iets waar de invloed van Tomorrowland zeker niet vreemd zal aan zijn. In Mechelen kiest de academie voor een opleiding werelddans en in Lier staat voortaan oude muziek op het programma.

In Brugge zullen geïnteresseerden een dirigentenopleiding kunnen volgen. In Boom komt er een optie DJ, iets waar de invloed van Tomorrowland zeker niet vreemd zal aan zijn

Originele voorbeelden zijn trouwens legio. Zo kan je in Beringen een opleiding muziekproductie volgen. In Genk begint de academie met een richting musical/muziektheater. Ook Deinze biedt een opleiding musical aan. In Geraardsbergen kan je dan weer opleidingen mondharmonica, animatiefilm of fotokunst volgen. In Halle komt er een schrijversopleiding. En Alsemberg vernieuwt met een afdeling jazz-pop-rock.

7 academies starten met nieuwe afdelingen beeldende kunsten en audiovisuele kunsten. 

Inspelen op nieuwe trends

184.000 jongeren en volwassenen volgen les in de 169 academies van het Vlaams Deeltijds Kunstonderwijs.  Eind februari heeft het Vlaams parlement een nieuw decreet voor dat deeltijds kunstonderwijs goedgekeurd. Het vervangt de minimumleerplannen die in 1990 werden opgesteld. Die worden vervangen door einddoelen die meer autonomie aan de leerkrachten geven om hun doelen te bereiken.

De academies krijgen dankzij het decreet ook meer vrijheid en autonomie in de organisatie van hun opleidingen en in het uittekenen van een eigentijds lokaal project. Zo krijgen ze de kans om hun opleidingsaanbod flexibel aan te vullen of te actualiseren. 

Meerwaarde

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits is alvast overtuigd van de mogelijkheden die het nieuwe decreet biedt. “Het enthousiasme waarmee de Vlaamse academies aan de slag zijn gegaan met de nieuwe programmaties, toont aan dat het langverwachte decreet deeltijds kunstonderwijs meer dan welkom is. Dankzij de goedgekeurde programmaties krijgen ze de nodige ademruimte en flexibiliteit om een wervend lokaal en eigentijds project te schrijven dat aansluit bij de actuele kunstenbeleving. Zo kunnen ze nog meer leerlingen overtuigen van de grote troeven en meerwaarde van een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs.” 

Het nieuwe decreet versterkt ook de samenwerking met het basis- en het secundair onderwijs. Scholen en academies kunnen samenwerken waarbij bijvoorbeeld de leraren van de academie in de klas in de basisschool muzische opvoeding geven.

Meest gelezen