Miljardair en ondernemer Elon Musk haalde hard uit op Twitter, maar zegt nu toch sorry.
AFP or licensors

Elon Musk noemt kritische duiker Thailand "pedo", maar excuseert zich nu

Tesla- en SpaceX-topman Elon Musk heeft zich geëxcuseerd voor zijn Twitter-uitval naar de Britse grotduiker Verne Unsworth. Musk had Unsworth, die betrokken was bij de redding van 12 Thaise jongens en hun coach uit een ondergelopen grot, zonder blikken of blozen een "pedo" genoemd. Unsworth was voordien bijzonder kritisch geweest over Musks hulp bij de reddingsoperatie.

De excuses van Elon Musk zijn de meest recente episode in een volledig ontspoorde, publieke discussie rond de reddingsoperatie van 12 Thaise voetballertjes en hun coach uit een ondergelopen grot.

Musk was bij die redding betrokken geraakt op voorzet van een Twitteraar, die vroeg of hij iets kon doen. 

Nadat hij eerst luidop had gebrainstormd over het boren van gaten en het inzetten van zwaardere pompen kwam hij met een concreet plan: ingenieurs van zijn bedrijf SpaceX zouden een miniduikbootje maken - in essentie een stevige metalen huls met een duikfles - zodat de kinderen zonder duikervaring ook onder water door de grot gemanoeuvreerd zouden kunnen worden. Zijn team stond daarvoor in nauw overleg met de reddingsdiensten ter plaatse.

Hoewel uiteindelijk beslist werd om de jongens met duikmaskers uit de grot te begeleiden, zorgde Musk er persoonlijk voor dat zijn duikcapsule ter plaatse geraakte. 

De reddingswerkers maakten er geen gebruik van, wat Musk duidelijk ook geen probleem vond. Toen een voormalige Thaise gouverneur suggereerde dat het toestel "ingenieus, maar niet praktisch" was, reageerde Musk plots wel fel op Twitter. Hij noemde de ex-gouverneur "geen expert ter zake" en toonde mailverkeer met de reddingswerkers waaruit bleek dat zijn miniduikboot net in overleg met hen was gemaakt.

De emmer der vernedering

Maar de spreekwoordelijke druppel voor Musk bleek een interview met grotduiker Vern Unsworth. De Brit, die al jaren in Thailand woont en het grottencomplex op zijn duimpje kent, was een cruciale pion in de reddingsoperatie. En hij was vlijmscherp voor de betrokkenheid van Musk. "Hij kan zijn duikboot steken waar het pijn doet", klonk het bij CNN. Volgens hem had die oplossing "nul kans op slagen" en was het "gewoon een publiciteitsstunt".

Musk reageerde als door een wesp gestoken. Op Twitter schreef hij dat hij Unsworth op geen enkel moment ontmoet had toen hij ter plaatse was, dat hij een Britse expat in Thailand "verdacht" vindt, dat hij een video zou maken waarin hij zou bewijzen dat zijn duikbootje tot op de bewuste locatie zou geraken, afsluitend met "Sorry pedokerel, je hebt er echt om gevraagd".

"Nog niet voorbij"

De tweets waren even snel weer weg als ze gepost waren, maar ze leverden de Tesla-topman een internationale storm van kritiek op. Unsworth, die door Australische journalisten gevraagd werd om een reactie, was bijzonder aangedaan. "Dit is nog niet voorbij", stelde hij, verwijzend naar een mogelijke rechtszaak over de grove belediging.

Vanochtend volgden uiteindelijk de Twitter-excuses van Musk, die toegaf dat hij in een woedebui gereageerd had op "verscheidene onwaarheden". "Niettemin rechtvaardigen zijn daden tegen mij mijn daden tegen hem niet. Daarvoor verontschuldig ik mij bij de heer Unsworth en bij de bedrijven die ik vertegenwoordig als leider. Het is mijn - en alleen mijn - fout."

De vraag is of daarmee de kous af is. Het is nu wachten op de reactie van Unsworth. Vooralsnog is er nog geen klacht ingediend tegen Musk.

Meest gelezen