Videospeler inladen...

Ferry maakt rechtsomkeer naar Zeebrugge na ontdekking transmigranten aan boord: "Eerste keer dat dit gebeurt"

Een schip dat vertrokken was uit de haven van Zeebrugge heeft maandag rechtsomkeer gemaakt, omdat er mensen zonder papieren ontdekt waren in de machinekamer. Het schip was nochtans al grondig gecontroleerd bij het vertrek. 

Bij het vertrek van de ferry Estraden van de rederij P&O richting Engeland had de politie het schip al helemaal doorzocht en drie transmigranten van boord gehaald die zich verstopt hadden. Ze waren via de meertouwen aan boord geklommen. Daarna kon het schip -met een vertraging van anderhalf uur- vertrekken.

Maar eens op volle zee was, vond de bemanning nog meer mensen. Om die aan wal te brengen, maakte de ferry rechtsomkeer naar Zeebrugge.

Volgens het parket van Brugge is het de eerste keer dat een schip om die reden terugkeert naar de haven. "Bij mijn weten is het de eerste keer," zegt procureur Frank Demeester. "De reden waarom dit schip dat gedaan heeft, is de angst voor boetes in de UK. Als je daar aankomt met verstekelingen aan boord, dan moet je als rederij een boete betalen. Dit schip heeft het zekere voor het onzekere genomen en is teruggekeerd zodra de migranten ontdekt waren."

Het oponthoud, de loodsen en politiemensen die ingeschakeld worden, dat heeft allemaal zijn prijs

Frank Demeester, procureur

Economische schade

Zo'n operatie kost veel tijd en geld. "Zonder in detail te gaan over die kosten, spreekt het voor zich dat dat economische schade met zich meebrengt. De laadschema's en de leveringstijd komen in het gedrang. Bij grote schepen moeten ook de loodsen opnieuw ingeschakeld worden. Om nog te zwijgen over alle politiemensen en honden die wij moeten inschakelen. Dat heeft allemaal zijn prijs," zegt Demeester.

De migranten die aan wal gebracht zijn, werden overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Die beslist wat er met hen zal gebeuren. 

Meest gelezen