Voor de Sinaï in Egypte geldt een negatief reisadvies

Geen consulaire hulp meer voor Belgen die negatief reisadvies in de wind slaan

Wie naar een land reist waarvoor buitenlandse zaken een negatief reisadvies heeft gegeven, kan niet meer automatisch rekenen op hulp wanneer hij in de problemen komt. De overheid is sinds 1 juni niet meer verplicht om via de ambassade of het consulaat hulp te bieden wanneer reizigers te grote risico's nemen. 

Vorig jaar kregen ruim 1.000 Belgen consulaire bijstand in het buitenland. Het aantal interventies van buitenlandse zaken kent de laatste jaren een stijgende lijn. Een recente wetswijziging schept nu een duidelijk kader wanneer iemand al dan niet aanspraak kan maken op die consulaire hulp. 

Er is geen garantie meer op hulp wanneer Belgen zich begeven naar een gebied waarvoor buitenlandse zaken alle reizen afraadt, wanneer mensen afreizen naar een plaats waar een gewapend conflict woedt of wanneer reizigers buitensporige risico's hebben genomen zonder de nodige financiële voorzorgen.

"Dat wil niet zeggen dat buitenlandse zaken landgenoten nooit meer te hulp zal schieten in de betrokken landen", verduidelijkt woordvoerder Didier Vanderhasselt in De Standaard. "Veel hangt ook af van de reden waarom u naar die landen reist."

De lijst van reisadviezen per land kunt u bekijken op de website van buitenlandse zaken

Meest gelezen