Gentse draak: een steekvlam van 50.000 euro

Elke avond van de Gentse Feesten spuwt de draak op het belfort vuur. Het is één van de blikvangers van de 175e Gentse Feesten. Hier en daar werd gefluisterd dat het spektakel 20.000 euro per avond zou kosten, maar dat klopt niet, zegt de schepen van Feestelijkheden. 

"Voor deze feesteditie hadden we een speciaal budget voorzien", vertelt schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters. "De totaalprijs voor de materialen, opbouw en bediening bedraagt 50.000 euro."

De installatie die rondom de draak gebouwd is, wordt na de feesten verwijderd, maar blijft wel eigendom van de stad. Alles is gemaakt met hoogwaardige materialen van Belgische bedrijven. 

"We bewaren de onderdelen voor een volgende speciale gelegenheid, we willen de symboolwaarde niet banaliseren", aldus nog schepen Peeters. "Zeker nu we zien hoe trots de Gentenaars zijn op hun vuurspuwende draak. De mensen komen al ruim op voorhand kijken en zijn erdoor aangedaan."

Over de kostprijs is de schepen nuchter: "Het is een investering op lange termijn en je kunt de uitgave vergelijken met een groot vuurwerkspektakel."

De draak spuwt elke avond om 22.30 uur vuur en nog een tweede keer elke avond op een niet vooraf bepaald moment.

kasto80

Meest gelezen