Videospeler inladen...

Moeten we binnenkort betalen voor Android?

Google is van plan om in beroep te gaan tegen de monsterboete van 4,3 miljard euro die de Europese Commissie heeft opgelegd. In een blogpost twijfelt CEO Sundar Pichai eraan dat Android gratis kan blijven.

Tot nu toe eist Google dat fabrikanten van Android-smartphones apps als Google Search en de browser Chrome vooraf installeren op hun apparaten. Maar over 90 dagen mag dat niet meer van de Europese Commissie. Want op die manier worden gebruikers niet gestimuleerd om andere apps te installeren en verlopen bijna alle zoekopdrachten via Google. Concurrenten krijgen zo geen faire kans, zegt de Commissie.

Zal het verbod Google pijn doen?

"Google kan gebruikers van Android misschien laten kiezen met welke browser en welke zoekmachine ze op het internet willen", zegt Pieterjan Van Leemputten, journalist bij Data News. Dat doet denken aan de oplossing die Microsoft in 2009 uitgewerkt heeft met de Europese Commissie. Die had problemen met de automatische koppeling van het besturingssysteem Windows met zijn browser Internet Explorer. Gebruikers van een Windows-pc in Europa konden sindsdien een browser naar keuze installeren: Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, Safari of Opera.

"Omdat zowel de browser als de zoekmachine van Google zo populair zijn, zal Google er wellicht niet veel van voelen", zegt Van Leemputten.

Blijft Android gratis?

In 2007 heeft Google beslist om het besturingssysteem Android gratis aan te bieden aan fabrikanten van smartphones. Sindsdien heeft Google miljarden geïnvesteerd om Android te blijven ontwikkelen. "Een zinvolle investering", zegt de CEO van Google Sundar Pichai vandaag in een blogpost, "omdat we op die manier heel wat populaire apps als Google Chrome, Search en Gmail vooraf kunnen laten installeren op Android. Sommige van die apps leveren ons heel wat inkomsten op".

Maar de beslissing van de Europese Commissie kan het ecosysteem van Android onderuithalen, laat Pichai verstaan. "We zijn bezorgd dat de beslissing van vandaag de zorgvuldige balans die we met Android hebben, zal verstoren."

Of dat betekent dat u binnenkort moet betalen voor het besturingssysteem als u een Android-smartphone koopt, is niet duidelijk.

Meest gelezen