Videospeler inladen...

Europese Commissie geeft recordboete van 4,3 miljard euro aan Google

De Europese Commissie heeft Google een boete gegeven van 4,3 miljard euro, de hoogste boete ooit voor een individueel bedrijf. Volgens de Commissie misbruikt Google de dominante positie van zijn besturingssysteem Android op mobiele toestellen. Google gaat in beroep tegen de beslissing.

Het onderzoek dat de Europese Commissie drie jaar geleden startte, richt zich op Android, het mobiele besturingssysteem van Google.  De technologie-gigant eist dat fabrikanten van Android-smartphones zoals Samsung, HTC en Huawei, de apps Google Search en Google Chrome vooraf installeren op hun apparaten. Google Search moet ook als de standaard zoekdienst worden ingesteld. Bovendien geeft Google financiële prikkels aan fabrikanten als zij uitsluitend Google Search vooraf installeren. 

Op die manier worden gebruikers niet meer geprikkeld om andere apps te installeren en maakt Google misbruik van zijn dominante positie, zegt de Europese Commissie. 4 op de 5 smartphones ter wereld draaien op Android, in Europa is dat zelfs 9 op de 10. Dat voorgeïnstalleerde apps een grote invloed hebben op welke apps uiteindelijk gebruikt worden, toont de Commissie aan met deze cijfers uit 2016.  Op Android-toestellen (met voorgeïnstalleerde Google Search en Chrome) werd meer dan 95 % van de zoekopdrachten uitgevoerd via Google Search. Op Windows Mobile-toestellen (zonder voorgeïnstalleerde Google Search en Chrome) werd minder dan een kwart van de zoekopdrachten uitgevoerd via Google Search. Meer dan driekwart verliep via Bing, de zoekmachine van Microsoft, die op Windows-toestellen is voorgeïnstalleerd.

Volgens de Commissie is het beleid van Google een hinderpaal voor innovatie door andere spelers en overtreedt het de Europese mededingingsregels.

Google heeft Android gebruikt als een instrument om de machtspositie van zijn zoekmachine te versterken. Deze praktijken hebben concurrenten de kans ontzegd om te innoveren en te concurreren naar verdienste.

Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging.

Google gaat in beroep

Google zal in beroep te gaan tegen de beslissing van de Europese Commissie. "Android heeft voor meer keuze gezorgd voor iedereen, niet minder", zegt Michiel Sallaets, woordvoerder van Google Benelux. "Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van een robuuste concurrentie. "

Tweede megaboete in ruim een jaar tijd

Het is al de tweede keer in ruim een jaar tijd dat Google een boete krijgt van de Europese Commissie. Vorige keer ging het om 2,4 miljard omdat Google zijn prijsvergelijker Google Shopping voortrok op andere concurrerende aanbieders door die bovenaan in de zoekresultaten te plaatsen.

Er loopt nog een derde onderzoek tegen Google want ook AdSense, de tool van Google waarmee andere sites advertenties op hun website kunnen plaatsen, ligt onder vuur. Ook daar vindt Europa dat concurrenten geen faire kans krijgen.

Meest gelezen