Jongste imker (9) van het land woont in Ternat

De Ternatse bijtjes mogen trots zijn op hun bekende papa: Kobe is 9 jaar oud en heeft zijn diploma als imker behaald.

Als 9-jarige tussen allemaal volwassenen in een imkercursus zitten: je moet het maar durven. Toch is dat exact wat Kobe (9) -"in augustus word ik 10!"- deed. "Mijn papa was daar eerst mee begonnen en dan ben ik eens een keertje mee geweest, en ik vond dat wel tof", zegt Kobe. Op de vraag of de bijen soms steken antwoordt hij zoals het een stoere 9-jarige betaamt: "ja, ze steken soms. Dat doet pijn, maar na verloop van tijd ben je dat eigenlijk wel gewoon". 

Trotse papa

"Ik ben heel erg fier", glundert Kris, de papa, "het doet me deugd om te zien dat hij zo betrokken is met de natuur. Dat ook mijn jongste zoon, Arne, hierdoor geëngageerd is, vind ik zalig". Kris is zelf ook imker, en heeft sinds twee jaar een eigen bijenvolk. "Het speelde al even in mijn hoofd om imker te worden," zegt Kris, "maar waar wij wonen kan je geen bijen houden. Ik ben toen bij een vriend te rade gegaan, en die heeft ervoor gezorgd dat ik een perfecte locatie voor mijn bijen had, en van het één kwam het ander!"

Bezige bij

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, met die bijtjes? "De bijen wonen in kasten", vertelt Kobe ernstig, "die brengen dan de verzamelde nectar en stuifmeel binnen, waarna ze de nectar in de 'honingzolder' gaan stoppen. Die nectar gaan we er binnenkort afhalen, en dan beginnen we de honing te slingeren ... en dan kan je die opeten!". De jongste imker van het land is heel trots op zijn titel, en wil het imkerwerk duidelijk voortzetten: "Ik vind het echt heel leuk en wil het zeker blijven doen. Je moet je er regelmatig mee bezighouden -zeker tijdens de zomer-, maar daarna heb je wel erg lekkere honing", besluit hij.

Meest gelezen