Videospeler inladen...

Kris Peeters (CD&V): "Voorzorgen nemen voor een mogelijke harde brexit"

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil de Belgische bedrijven beter voorbereiden op de mogelijkheid van een harde brexit. Zo komt er tegen september een impactscan die de mogelijke impact van de brexit en van zo'n harde brexit per bedrijf in kaart brengt. Peeters heeft vandaag overleg gepleegd met Michel Barnier, de brexit-onderhandelaar van de Europese Unie, en met de Belgische Brexit High Level Group, die onze bedrijven op de brexit voorbereidt.

De zenuwen over de brexit staan strak gespannen. Nadat de Britse premier Theresa May onlangs haar langverwachte witboek voor de brexit had bekendgemaakt, stapten verschillende brexit-hardliners, onder wie brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, op uit haar regering. De verdeeldheid over de te volgen strategie veroorzaakte een crisis in de regering-May.

De brexit-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU worden met argusogen gevolgd. Samen met de leden van de Brexit High Level Group, onder leiding van graaf Paul Buysse, had Peeters vandaag een gesprek met Michel Barnier, de brexit-onderhandelaar van de Europese Unie. 

Peeters wil bijkomende maatregelen nemen om de Belgische bedrijven voor te bereiden op de mogelijke impact van de brexit en op de mogelijkheid van een "no deal scenario" of een harde brexit. "De potentiële gevolgen van de brexit voor onze economie zijn groot. Bedrijven moeten dan ook hun voorzorgen nemen voor een mogelijke harde brexit",  zegt hij

We moeten uiterst voorzichtig zijn, want in dit dossier gaat iedereen verliezen

Graaf Paul Buysse (Brexit High Level Group)

Zo zullen bedrijven in september een impactscan op maat kunnen krijgen. Bedrijven krijgen een vragenlijst waardoor de potentiële impact van de brexit op hun onderneming in kaart kan worden gebracht. Verder komt er een centrale website bij de FOD Economie met alle relevante informatie over de brexit. De FOD zal ook een communicatiecampagne uitwerken.

"Een harde brexit is nog afwendbaar, maar we willen de alertheid van de bedrijven verhogen, zonder daarbij in paniek te schieten", zegt Peeters. Volgens graaf Buysse "stijgt de bezorgdheid bij iedereen rond de tafel". "Het is nu kwestie om onze ondernemingen zo goed mogelijk voor te bereiden en in te dekken. We moeten uiterst voorzichtig zijn, want in dit dossier gaat iedereen verliezen", aldus Buysse.

Meest gelezen