Videospeler inladen...

Minitsunami op Mallorca doet boot onder catamaran belanden, man redt zich op het nippertje

Afgelopen maandag heeft een kleine tsunami huisgehouden op de Balearen. Een man werd in zijn boot meegesleurd en kwam onder een catamaran terecht. Er viel wel één dodelijk slachtoffer, een Duitse toerist van 52, die omkwam toen hij met zijn gezin een kustwandeling maakte.

De populaire stranden en terrassen van Port d'Alcudia, in het noordoosten van Mallorca, liepen onder, en straten nabij de zee stonden blank. In de haven werden aangemeerde boten speelbal van het water. Ook in Menorca, in de haven van Ciutadella, was de "rissaga", of meteo-tsunami, zoals de vloedgolf plaatselijk genoemd wordt, erg sterk.

In Port d'Alcudia werd een man in zijn boot meegesleurd en kwam onder een catamaran terecht. Hij kon zich redden door de meerkabel van de catamaran te grijpen, en bleef ongedeerd.

De golf was volgens ooggetuigen een halve meter hoog in Mallorca, op Mallorca tot anderhalve meter hoog. Op de beelden is te zien hoe het water over de wandelpaden van de dijk spoelt.

Er zou één dodelijk slachtoffer zijn, een Duitse toerist die met zijn vrouw en twee kinderen naar de kust wandelde in Santanyí op Mallorca toen ze door de vloedgolf werden overvallen. De vader en zijn zoon moesten gered worden, de man kon niet meer gereanimeerd worden. 

De laatste grote rissaga van de afgelopen 20 jaar gebeurde in Menorca op 15 juni 2006. Toen steeg het waterpeil in Ciutadella in één nacht met 4 meter, maar vielen er geen slachtoffers. De schade liep in de miljarden. 

Rissaga’s van een meter komen op Menorca enkele keren per jaar voor,  rissaga’s van meer dan 2 meter eens in de vier à vijf jaar. 

Meest gelezen