Ninoofse duiven moeten op dieet

Door de uitbraak van de ziekte van Newcastle in Haaltert, kunnen duivenmelkers in de omgeving niet deelnemen aan wedstrijden. Hun duiven moeten speciaal eten krijgen, anders zouden ze te dik worden.

Bij de Ninoofse duivenvereniging Denderbond zitten ze met de handen in het haar. Begin juli werd bij een pluimveebedrijf in Haaltert een haard van de ziekte van Newcastle vastgesteld. De ziekte is ongevaarlijk voor de mens, maar er is wel een schutkring van 10 kilometer rond het bedrijf ingesteld voor pluimvee. Daardoor mogen de duiven niet ingekorfd worden voor wedstrijden, want het lokaal van de Denderbond ligt binnen die kring.

Flinke streep door de rekening

Voor de vereniging is dat een ramp, zegt secretaris Freddy Coppens. "Het is nu net hoogseizoen. In deze periode halen wij normaal de inkomsten binnen om de rest van het jaar te overbruggen. Aangezien er nu geen duiven mogen ingekorfd worden, verdienen we ook niets aan de verkoop van drank in ons lokaal. Met die opbrengst betalen we normaal de vaste kosten voor de rest van het jaar."

Speciaal dieet

De duiven zijn nu net in topconditie. Ze zijn getraind om lange afstanden af te leggen. "Daarom moeten we ze nu op dieet zetten", zegt Freddy nog, "Anders zouden ze te veel aanvetten en hun conditie verliezen. We geven ze nu eiwitarme voeding."

In de regio rond Haaltert zijn volgens Coppens zo'n 700 duivenliefhebbers getroffen, zo'n 350 zijn lid van de Denderbond. De bond dringt er bij het FAVV en de Duivenbond op aan om het verbod zo snel mogelijk op te heffen, zodat ze dit weekend al opnieuw aan wedstrijden zouden kunnen deelnemen.

kasto80

Meest gelezen