Opvallend veel wespen deze zomer: "Maar ook zij hebben hun functie in de natuur"

Er zijn opvallende veel wespen deze zomer. De brandweerzones in onze provincie krijgen een pak meer aanvragen om wespennesten te komen verdelgen. Bij Natuurpunt kijken ze hier niet van op.

Veel eten

De wespen hebben gewoon de rest van de natuur gevolgd, zeggen ze bij Natuurpunt. "Het is lang nat en koud geweest en dan ineens vanaf eind april is het ontploft. Je ziet dat er dan bvb. heel veel rupsen zijn en dat eten de wespen graag. En zoveel te meer voedsel, zoveel te meer wespen er zijn."

Steken

Joris Gansemans van Natuurpunt zegt ook dat wespen uit zichzelf zelden zullen steken. "Het is pas als je er op klopt of er per ongeluk op gaat zitten, dat ze je aanvallen. Als er vlak bij een nest is, dan gaan ze wel sneller denken dat je aanvalt of dat je hun nest wil verstoren, en dan gaan ze ook sneller steken." 

Functie

We zien ze dus niet graag komen, maar in de natuur hebben ze zeker een belangrijke functie. "Het zijn toppredatoren. Ze eten veel andere kleine insecten en zijn zelf ook voedsel voor vogels zoals de bijeneter en de wespendief", zegt Gansemans. "Elk dier heeft zijn plaats in de natuur."

Meest gelezen