Videospeler inladen...

Philippe Muyters (N-VA): "Ik ga effectief die SWT'ers prioriteit geven bij het reactiveren"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) blijft de beslissing betreuren van zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) om het stelsel van werkloosheid met toeslag (SWT) toe te staan in het kader van de herstructurering bij Carrefour. Maar hij zegt ook dat hij "de uitdaging" aangaat en dat hij voortaan prioriteit geeft aan het reactiveren van SWT'ers.

Muyters kant zich tegen de uitzondering van SWT op 56 jaar die Peeters volgens hem blijft toestaan. Dat is echter federale materie, want Muyters is als Vlaams minister alleen verantwoordelijk voor het reactiveren van werklozen. "Op dit moment nodigt de VDAB die mensen altijd uit voor een gesprek", zegt hij in "Terzake". "Maar dan zie je dat de meesten van die mensen niet echt vragen om sterk naar een nieuwe job te worden begeleid."

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt in Vlaanderen steekt Muyters toch een tandje bij. "Ik ga effectief voor die SWT'ers wel prioriteit geven. We beginnen met een nieuw systeem  bij de VDAB over het opvolgen van werklozen, om hen beter te begeleiden. Ik heb de VDAB gevraagd om dat ook te doen voor alle SWT'ers."

"Die krapte bestaat nog maar een paar maanden", aldus de Vlaamse minister voor Werk. "Ik denk dat de arbeidsmarkt ertoe noopt om duidelijk te zeggen dat ik dat ga proberen. Maar ik hoop ook dat we die mensen kunnen motiveren, óók de werkgevers." 

Meest gelezen