Schuilkelder onder Brusselse Vossenplein geklasseerd

De schuilkelder onder het Vossenplein werd in 1995 ontdekt. Het gaat om een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog en hij is een kleine 200 vierkante meter groot.

De stad Brussel was de schuilkelder een beetje vergeten tot ze in 2014 haar plannen bekend maakte om onder het Vossenplein een grote parking te bouwen. Daar kwam heel wat protest op, buurtcomités verzetten zich hevig en het plan belandde in de ijskast. Er werd toen wel al geopperd om de schuilkelder te laten klasseren als erfgoed. De Brusselse regering heeft die beslissing nu genomen.

Het gaat om een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog van 35 bij 5 meter. De kelder telt drie grote kamers, verschillende gangen, sanitair, wasbakken, wc's en banken.

"Alleen in land van Manneke Pis" 

Maar niet iedereen is te spreken over de klassering van de kelder. Brussels schepen Els Ampe: "De Commissie van Monumenten en Landschappen klasseert de kelder omdat er toiletten in staan uit de jaren '40. Ik vind het heel vreemd dat die schuilkelder beschermd wordt omwille van toiletten. Men kent zelfs niet eens de exacte bouwdatum. Zoiets kan volgens mij alleen in het land van Manneke Pis."

Meest gelezen