Seks in Spanje: Zonder expliciete instemming wordt het verkrachting

In Spanje wordt de wetgeving rond verkrachting en aanranding aangescherpt, dat heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez gezegd. Spanje gaat voor de “enkel ja betekent ja”- aanpak. Seks zonder expliciete instemming wordt in de nieuwe wet gezien als verkrachting. 

Het wetsvoorstel komt er na de uitspraak van een verkrachtingszaak eind juni die heel wat protest uitlokte in Spanje. In 2016 hebben vijf mannen tijdens de feesten rond de stierengevechten in Pamplona een 18-jarige vrouw verkracht. De mannen werden niet schuldig bevonden voor verkrachting, enkel voor seksueel misbruik en kregen negen jaar cel. Zowel de vrouw als de mannen gaan in hoger beroep. De mannen werden vrijgelaten, zij mogen thuis hun hoger beroep afwachten. Deze uitspraak veroorzaakte heel wat woede onder de Spanjaarden en ze trokken massaal de straten op om te protesteren. 

De mannen filmden hun daden met hun telefoons en pochten erover in een Whatsapp-groep met de naam "Wolf Pack". Op de videobeelden is te zien hoe de mannen de vrouw meenemen naar een kelder en verkrachten. Volgens het politierapport gedroeg het slachtoffer zich de hele tijd “passief of neutraal”. 

Sanchez: “Nee zeggen betekent nee”

 "Voor de duidelijkheid, dames en heren, als ze nee zeggen, betekent dat nee. En als ze géén ja zeggen, betekent dat nee", zei Sanchez in het parlement.

Het wetsvoorstel werd vorige week voor het eerst gepresenteerd door vicepresident en minister van Gelijke Kansen Carmen Calvo. “De “enkel ja betekent ja”- aanpak verzekert de autonomie, vrijheid en respect van een persoon samen met zijn of haar seksualiteit", zei Calvo toen. 

Geen geweld of intimidatie meer bewijzen

Onder de huidige Spaanse wetgeving omvat verkachting geweld of intimidatie, terwijl dat bij aanranding niet het geval is. Met deze nieuwe wet zullen aanklagers niet langer geweld moeten bewijzen of moeten aantonen dat het slachtoffer zich in een kwetsbare situatie bevond om van verkrachting te kunnen spreken.

In Zweden is een soortgelijke wet van kracht gegaan op 1 juli. In deze wet staat dat een persoon duidelijk verbaal of fysiek met seks moet instemmen. 

Meest gelezen