Videospeler inladen...

Thaise voetballertjes en coach uit het ziekenhuis: "Redding was een mirakel" 

In Thailand hebben de 12 voetballertjes en hun coach die 18 dagen vastzaten in een grot, het ziekenhuis verlaten. Op een persconferentie noemde een van hen hun redding "een mirakel". Meer dan een week geleden werden ze bevrijd uit een ondergelopen grot in Chiang Rai, in het noorden van Thailand.  

Het team en hun coach verschenen in een opvallend goede gezondheid voor de pers gekleed in een T-shirt met een wild zwijn, het logo van hun ploeg. Gemiddeld zijn ze sinds hun redding uit de grot een week geleden drie kilogram bijgekomen. In de grot waren ze gemiddeld wel vier kilogram gewicht verloren. Ook de resultaten van bloedonderzoeken waren goed. Gisteravond hebben ze volgens de directeur van het ziekenhuis nog een oefening rond zelfvertrouwen gehouden.

De artsen zijn verbaasd over de mentale kracht van de jongetjes die meer dan twee weken in een donkere grot opgesloten hebben gezeten. Op de persconferentie waren ze opvallend ontspannen en goed gehumeurd, en vlak voor het begin van de voorstelling werd even een balletje getrapt in de perszaal.

Toch vertelden de jongens dat de opsluiting in de grot zeker geen pretje was. Zo hadden ze geen voedsel bij zich toen ze de grot binnengingen en al die tijd konden ze enkel het water drinken dat van stalactieten naar beneden kwam gedruppeld. Ze poogden zelf om te ontsnappen uit de grot, maar dat is dus niet gelukt. Een van de jongens noemde hun ontdekking door Britse duikers "een mirakel". Nadien kregen ze wel voedsel en water van de duikers.

Ondanks de positieve sfeer was er ook een emotioneel moment toen de jongens een groot portret toonden van de Thaise duiker die omgekomen is tijdens de reddingsoperatie. De jongens zullen overigens een tijdje als monnik in een boeddhistisch klooster verblijven als eerbetoon aan de overleden duiker. Korte verblijven als monnik of non in kloosters zijn eerder gebruikelijk in Thailand.

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Strikt geregisseerde persconferentie

Het was de eerste keer dat de jongens de pers konden te woord staan. Tevoren was er wel een video met boodschappen vanuit het ziekenhuis verspreid. De vragen van journalisten moesten wel op voorhand worden gecontroleerd door ambtenaren om "negatieve psychologische effecten te vermijden".

De persconferentie vond overigens niet plaats in het ziekenhuis, maar in een overheidsgebouw in Chiang Rai en werd rechtstreeks uitgezonden op de Thaise televisie. Het hele land heeft wekenlang intens meegeleefd met de jongens en de overheid beseft het belang daarvan. Zo had de Thaise premier en juntaleider Prayuth Chan-ocha de journalisten gewaarschuwd om "geen onbelangrijke vragen te stellen".

De jongens en de coach kunnen nu dus terug naar huis, maar ze zullen nog wel een tijdlang medisch en psychologisch opgevolgd worden om te kijken hoe de aanpassing aan het normale leven zal verlopen. Echt normaal zal dat wel niet meer zijn, want grote Europese voetbalploegen zoals Benfica Lissabon en Manchester United hebben de jongens al uitgenodigd.

Op het einde van de persconferentie knielden de jongens nog voor een foto van koning Mahavajiralongkorn en kregen ze elk een cadeau. De koning heeft overigens allen die deel hebben genomen aan de reddingsoperatie uitgenodigd voor een feest in Bangkok.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen