Videospeler inladen...

Zit er een patroon in het bochtenwerk van president Donald Trump?

Donald Trump die terugkrabbelt, we hebben het nog niet vaak meegemaakt. De Amerikaanse president is er niet voor te vinden: mensen die zich excuseren, hun fouten toegeven, vindt hij zwak. Meestal doet hij aan “doubling down”, een gokterm die erop neerkomt dat je je risico nog verhoogt door opnieuw in te zetten om tegenspelers af te schrikken. “Maar hij zag in dat hij daar nu niet mee wegkwam,” zegt journalist Thomas De Graeve. “De tegenstand was te groot.”

"Trump vindt terugkrabbelen een teken van zwakte. Zelf doet hij het bijna nooit. Hij haat ook mensen die dat doen, fouten toegeven, zichzelf excuseren. Wat hij meestal doet is “doubling down”: de uitspraak bevestigen en er nog een schepje bovenop doen."

Maar na de overdonderende kritiek was het duidelijk dat die strategie nu niet zou werken. "En die kritiek kwam niet alleen vanuit Democratische hoek of van de Republikeinen van wie hij het kon verwachten, maar zelfs van invloedrijke Republikeinen", legt De Graeve uit. "En dus voelde Trump dat hij een bocht moest maken en toen kwam hij met de uitleg van de verspreking."

Het is nog maar de vraag of hij ook meent wat hij zegt. “Maar hij kan moeilijk anders. Alle grote inlichtingendiensten zijn tot dezelfde conclusie gekomen: er was Russische inmenging. De Democraten en de Republikeinen zijn het erover eens.”

Terugkrabbelen

En toch lijkt deze nieuwe uitleg hem moeilijk af te gaan. Meteen erna voegt hij er dan ook aan toe, in zijn "gekende improvisatiestijl": "Het kunnen ook andere mensen geweest zijn." De Graeve noemt het een "knipoog naar zijn achterban". In het verleden gebeurden gelijkaardige uitspraken, halve excuses die werden uitgesproken en toch weer half ingeslikt werden. 

"Als we kijken naar het verleden zien we dat hij bij zijn achterban met veel wegkomt. De fameuze audio-opname “grab them by the pussy” heeft hem weinig stemmen gekost tijdens zijn campagne, zelfs niet bij zijn diepreligieuze achterban", stelt De Graeve. 

Videospeler inladen...

"En je had Charlottesville, de rellen met de neonazi’s waarbij zelfs een dode is gevallen. Daar stelde hij de demonstranten en de neonazi’s moreel gelijk. Dat heeft een storm veroorzaakt, maar op de lange termijn weinig politieke averij."

Videospeler inladen...

Meest gelezen